12:56 / 30.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Macron rekao Raisiju da treba ubrzati pregovore

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Thibault Camus / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju da je dogovor o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti još uvijek moguć, ali pregovore treba ubrzati, objavio je u nedjelju Macronov ured.


Francuska, Njemačka i Britanija, tzv. E3, te SAD pokušavaju spasiti sporazum s Iranom iz 2015. dogovoren u Beču, ali zapadni diplomati rekli su da pregovori napreduju presporo.

Ovo je osmi krug pregovora započet 27. prosinca.

Iran je odbio bilo kakve rokove za dogovor.

- Predsjednik Republike ponovio je da je uvjeren da je diplomatsko rješenje moguće i nužno i naglasio da će za bilo kakav dogovor biti potrebna jasna i odgovarajuća predanost svih strana, priopćila je Elizejska palača nakon telefonskog razgovora s Raisijem u subotu.

- Nekoliko mjeseci nakon nastavka pregovora u Beču, naglasio je potrebu bržeg napredovanja kako bi se brzo postigao opipljiv napredak u tom okviru, dodaje se.

- Naglasio je da Iran mora imati konstruktivan pristup i vratiti se punoj provedbi svojih obveza, ističe se.

Macron je također zatražio da se odmah pusti na slobodu francusko-iransku znanstvenicu Faribu Adelkhah, koja je u siječnju ponovno završila u zatvoru, te francuskog turista Benjamina Brierea, koji je u utorak osuđen na osam godina zatvora zbog špijunaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!