07:45 / 10.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Macron sa sindikalistima i lokalnim dužnosnicima

-

-

Foto: - / -

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će se sastati sa sindikalistima, poslodavcima i lokalnim dužnosnicima, nakon tjedana nasilnih prosvjeda zbog visokih troškova života.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će se sastati sa sindikalistima, poslodavcima i lokalnim dužnosnicima, nakon tjedana nasilnih prosvjeda zbog visokih troškova života.

Na posljednjem prosvjedu u subotu uhićeno je više od 1700 ljudi, a prema procjenama sudjelovalo je oko 136.000 ljudi. Diljem zemlje bilo je raspoređeno 120.000 policajaca, koji su u sukobima upotrijebili suzavac i vodene topove.

Za nasilje u gradovima vlada optužuje ubačene ultradesničare i anarhiste kojima je, bez obzira na međusobne razlike, zajedničko protusustavno djelovanje. Dio prosvjednika traži ostavku demokratski izabranog predsjednika i vraćanje socijalno osjetljivog modela države.

Suočen s možda najvećim prosvjedima od 1968. i optužbama da njegova tehnokratska vlada krši prava radnika služeći interesima kapitala, prozivani predsjednik Macron nije se pojavljivao ovih dana u javnosti.

Vlada je odustala od poskupljenja goriva. Zamrznula je cijene struje i plina za iduću godinu i navodno razmišlja o vraćanju poreza na visoka primanja, poznatog i kao porez za bogate - koji je upravo Macron bio ukinuo. Ali zahtjevi prosvjednika množe se dalje: veće mirovine, povoljniji uvjeti studiranja - zaustavljanje pretvaranja radničke klase u prekarijat... Ta su pitanja sami temelji njegovih reformi, zbog kojih su Macronovi protivnici predviđali da će mu vrlo brzo nakon pobjede na izborima - gorjeti ulice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!