Macron smatra da Europa ne smije slijediti SAD i Kinu u vezi Tajvana

09.04.2023.

20:26

Autor: Hina/HRT

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: John Thys / Pool via REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Europi nije u interesu jačanje krize u vezi Tajvana i da bi trebala slijediti strategiju neovisnu i od Washingtona i od Pekinga, u izjavi za medije objavljenoj u nedjelju.

Macron se upravo vratio iz trodnevnog državnog posjeta Kini gdje ga je toplo dočekao kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana ljutita zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.

Macron je rekao da Europa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a, u izjavi za Les Echos i Politico tijekom posjeta Kini.

- Najgore bi bilo misliti da mi Europljani moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju, rekao je francuski predsjednik za Politico.

Europa mora više financirati svoju obrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, rekao je, prenijela su oba medija.

Macron je zajednički intervju dao na letu u petak između Pekinga i Guangzhoua.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!