Macron ne vidi prostor za napredak u nuklearnom sporazumu s Iranom

14.11.2022.

09:44

Autor: Hina/HRT/R.S.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik

Emmanuel Macron, francuski predsjednik

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak kako ne vjeruje da bi bilo kakvi novi prijedlozi mogli pomoći u oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u bliskoj budućnosti, dodajući da će vjerojatno biti potreban "novi okvir" za rješavanje tog pitanja.

Upitan na radiju France Inter vjeruje li da bi razgovori, usmjereni na obnavljanje sporazuma između Teherana i svjetskih sila, mogli oživjeti nakon značajnih neuspjeha posljednjih mjeseci, Macron je rekao: "I dalje bih bio vrlo oprezan".


- Ne mislim da će biti novih prijedloga, dodao je.


Macron je rekao da je trenutna politička situacija u Iranu, gdje su izbili prosvjedi protiv vlade, "mnogo" promijenila situaciju i "oslabila" vjerojatnost postizanja dogovora s tom zemljom.


Zapadne sile prošlog su tjedna rekle da je "bitno i hitno" da Iran objasni tragove urana pronađene na tri lokacije u zemlji.


Iran je pristao na posjet UN-ove nuklearne kontrole ovog mjeseca kako bi dao odgovore na to pitanje.


To je pitanje postalo prepreka razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015., budući da je Teheran u tim razgovorima zahtijevao zatvaranje istrage IAEA-e.


Macron je u ponedjeljak rekao kako se nada da će se do kraja godine sazvati međunarodni sastanak regionalnih sila, uključujući Iran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!