Macron: Twitter će se boriti protiv ekstremističkog sadržaja

03.12.2022.

08:23

Autor: Hina/HRT/V.G.

Macron i Musk

Macron i Musk

Foto: Twitter @emmanuelmacron / Reuters

Platforma Twitter posvetit će se eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja na internetu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za posjeta SAD-u i susreta s vlasnikom te društvene mreže Elonom Muskom.


Macron se susreo s novim vlasnikom Twittera tijekom posjeta SAD-u i imao je jasan i iskren razgovor, tvitao je francuski premijer u petak.

Macron je rekao da je Elon Musk potvrdio sudjelovanje Twittera u inicijativi Christchurch Call pokrenutoj nakon terorističkih napada na Novom Zelandu.

- Nigdje nema mjesta za teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj, rekao je Macron.

Macron i Musk također su razgovarali o "transparentnim korisničkim politikama, značajnom jačanju moderiranja sadržaja i zaštiti slobode govora", rekao je Macron.

- Twitter mora uložiti napore da se uskladi s europskim propisima, dodao je.

Otkako je Musk preuzeo Twitter, javila se velika zabrinutost da bi više govora mržnje moglo završiti na platformi pod njegovim vodstvom i nakon velikih rezanja radnih mjesta koje je proveo.

Musk je sam izazvao takvu zabrinutost opetovanim kritikama da je Twitter previše ograničio slobodu govora na platformi.

Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pokrenuli su 2019. inicijativu Christchurch Call koja je dovela do udruživanja svjetskih čelnika s tehnološkim tvrtkama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi se uhvatili u koštac s terorističkim i ekstremističkim sadržajem na internetu.

Inicijativa je nazvana po gradu na Novom Zelandu u kojem je naoružani napadač ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije 2019. godine.

Napade je prenosio uživo na Facebooku 17 minuta prije nego što je društvena mreža uklonila prijenos, a zatim su se brzo proširili isječci iz videa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!