Rusija optužila Macrona za dvoličnu diplomaciju zbog izjava o porazu Rusije

19.02.2023.

Zadnja izmjena 11:59

Autor: M.M./Hina/HRT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: Yves Herman / Reuters

Rusija je u nedjelju prekorila Emmanuela Macrona zbog izjava o tome da želi vidjeti poraz Rusije, rekavši da Moskva i dalje pamti sudbinu Napoleona Bonapartea te optuživši francuskog predsjednika za dvoličnu diplomaciju prema Kremlju, s čijim je vodstvom više puta tražio sastanak.

Macron je novinama Le Journal du Dimanche rekao da Francuska želi poraz Rusije u Ukrajini, no da je nikada nije htjela "slomiti".

- Što se tiče (tog) 'nikada': Francuska nije započela s Macronom, a Napoleonovi ostaci, štovani na državnoj razini, počivaju u središtu Pariza. Francuska i Rusija bi trebale (to) razumjeti, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

- Uglavnom, Macron je smiješan, rekla je, dodavši da njegove izjave pokazuju da je zapad raspravljao o promjeni režima u Rusiji dok je sam Macron u nekoliko navrata tražio sastanke s ruskim vodstvom.

Macron je izazvao kritike nekih saveznika iz NATO-a zbog dvosmislenih poruke glede njegove politike prema ratu Ukrajine i Rusije, a neki Pariz smatraju slabom karikom u Sjevernoatlantskom savezu.

Macron je u petak pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini, no također je rekao da ne vjeruje u promjenu ruskog režima, već da će se u nekom trenutku trebati održati pregovori.

- Budimo jasni, uopće ne vjerujem u promjenu režima, a kada čujem da mnogo ljudi poziva na promjenu režima, pitam ih: 'Koju promjenu? Tko je sljedeći? Tko vam je vođa?', rekao je Macron.

Macron: Želim ruski poraz, no rat će završiti samo pregovorima


- Želim poraz Rusije u Ukrajini i želio bih da Ukrajina obrani svoju poziciju, ali uvjeren sam da kraj (rata) na kraju neće biti postignut vojnim putem, rekao je Macron u intervjuu za televizijsku kuću France Inter i novine Le Figaro i Le Journal du Dimanche.

Nijedna strana ne može potpuno prevladati, rekao je Macron.

- Jer učinci mobilizacije nisu tako veliki kao što se očekivalo i ima ograničene kapacitete, rekao je. 

Macron je ponovio da je Ukrajini sada potrebna vojna ofenziva kako bi se Rusija vratila za pregovarački stol. No, ne smatra da Rusiju treba napadati na njezinu tlu, kao što neki sugeriraju.

- Iznad svega, ti promatrači žele slomiti Rusiju. To nikada nije bilo, niti će biti stajalište Francuske, istaknuo je.

Macron je izrazio sumnju u mogućnost znatnog unutarnjeg pritiska u Rusiji koji bi pomogao okončanju rata.

- Mislimo li iskreno da će demokratsko rješenje proizaći iz ruskog civilnog društva, nakon godina radikalizacija i sukoba? Zaista to želim, ali zapravo ne vjerujem, rekao je Macron.

Francuski čelnik dalje je rekao da mu se svaka alternativa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu unutar sadašnje postave čini gorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!