Mađarska donirala Crnoj Gori 200 tisuća doza kineskog cjepiva

06.07.2021.

07:10

Autor: T.V./HRT/Hina

Mađarska donirala Crnoj Gori 200 tisuća doza kineskog cjepiva  Sinopharm

Mađarska donirala Crnoj Gori 200 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

U Podgoricu je u ponedjeljak stiglo 200 tisuća doza kineskog cjepiva Sinopharm, koje je Crnoj Gori donirala Mađarska.

U ime mađarske vlade donaciju je uručio ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Siarto, priopćilo je crnoogorsko Ministarstvo zdravlja.

Resorna ministrica Jelena Borovinić Bojović prilikom primopredaje donacije rekla je da je Mađarska, kao i mnogo puta do sada, pokazala visok stupanj solidarnosti i prijateljstva prema Crnoj Gori. Ocijenila je da je 200 tisuća doza Sinopharm cjepiva "od neprocjenjiva značaja jer dolazi u pravom trenutku u Crnu Goru.

- Na taj način nastavlja se masovno cijepljenje protiv koronavirusa, rekla je Borovinić Bojović u zračnoj luci Podgorica pozivajući stanovnike Crne Gore da se cijepe.

Crna Gora je, od početka svibnja kada je počela kampanja masovnog cijepljenja, potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva. U toj zemlji aktivno je trenutno 285 slučajeva zaraze, i njihov se broj svakodnevno smanjuje.

Crnogorske zdravstvene vlasti tvrde da u tu zemlju nije stigla delta varijanta virusa, ali kažu da je samo pitanje dana kada će biti potvrđena.

Od početka pandemije oko 100 tisuća, ili šestina stanovništva Crne Gore, oboljelo je od covida-19. Od posljedica zaraze preminulo je njih 1619.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!