Mađarska povećava kapacitete na graničnim prijelazima

18.03.2022.

12:49

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik u podne/HRT/D.S.

Javljanje s granice Mađarske i Rumunjske

Javljanje s granice Mađarske i Rumunjske

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Broj raseljenih osoba koje su pobjegle od rata dosegnuo je gotovo 3,3 milijuna. Većina njih, nakon što prijeđe granicu, nastavlja prema zapadu Europe, pa tako mnogi koji su ušli u Rumunjsku, a do sada je to učinilo više od pola milijuna ljudi, odlaze u Mađarsku. S granice Mađarske i Rumunjske u podnevni Dnevnik javio se Marin Ćurić.

- Na graničnom prijelazu Csengersima između Mađarske i Rumunjske i dalje su veliki redovi osobnih vozila s ukrajinskim registracijskim oznakama, izvijestio je.


Točan broj prelazaka Ukrajinaca na tom graničnom prijelazu još se čeka, međutim prema gruboj procjeni u posljednja 24 sata na tom je graničnom prijelazu prešlo nekoliko tisuća Ukrajinaca.


Mađarska je odlučila povećati kapacitete i na ovom graničnom prijelazu, kao i na svima ostalima s Rumunjskom, ne samo izravno s Ukrajinom, navodi.


- Prema procjenama Malteškog reda Mađarske u toj zemlji bi oko 100.000 Ukrajinaca moglo ostati dulje razdoblje. 


U Mađarskoj je već oko 30.000 Ukrajinaca, koji imaju radnu dozvolu i uglavnom rade u velikim multinacionalnim tvrtkama, a sada bi im se mogli pridružiti i članovi njihovih obitelji, izvijestio je Ćurić te najavio kasnije javljanje s Rumunjsko-Ukrajinske granice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!