Mađarska signalizirala novu odgodu ratifikacije članstva Švedske i Finske u NATO-u

25.02.2023.

16:38

Autor: T.D./HRT/Hina

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana signalizirao je u subotu novu odgodu ratifikacije članstva Finske i Švedske u NATO-u u mađarskom parlamentu i najavio da bi se glasanje moglo održati tek u drugoj polovici ožujka.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Potrebno im je odobrenje svih 30 članica NATO-a, no Švedska se suočava s prigovorima Turske jer pruža utočište onima koje Ankara smatra pripadnicima terorističkih skupina.

Proces ratifikacije članstva Švedske i Finske zapinje i u mađarskom parlamentu od srpnja, a Orban je u petak prvi put izrazio zabrinutost glede njihovog članstva u NATO-u.

Optužio je obje zemlje, između ostalog, za širenje "otvorenih laži" o stanju demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

Nacionalistički premijer rekao je da su potrebni dodatni razgovori između parlamentarnih skupina prije glasanja o zahtjevima za članstvo o čemu će zastupnici početi raspravljati u srijedu.

Dnevni red objavljen na web stranici parlamenta ovog tjedna sugerirao je da bi se konačno glasanje moglo održati u drugom tjednu ožujka.

No Orbanov pomoćnik Gergely Gulyas rekao je u subotu da će vjerojatno biti potrebno više vremena.

- Parlament će ovo staviti na dnevni red u ponedjeljak i započeti raspravu idući tjedan, rekao je Gulyas na konferenciji za medije.

- Prema mađarskoj proceduri, usvajanje zakona traje oko četiri tjedna, tako da bi parlament mogao glasati o tome otprilike u drugoj polovici ožujka, u tjednu koji počinje 21. ožujka, dodao je. 

No prošlog srpnja Orbanovi zastupnici progurali su zakon o povećanju poreza za mala poduzeća u samo dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!