09:48 / 21.05.2021.

Autor: Hina/I.B.

Mađarska uskoro ukida većinu restrikcija vezanih uz COVID-19

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je ukidanje većine preostalih restrikcija, uključujući noćni policijski sat, čim broj cijepljenih dosegne ovaj vikend pet milijuna.

U razgovoru za mađarski radio, Orban je rekao da maske više neće biti potrebne na javnim mjestima, a također je najavio da će se na otvorenom moći okupljati do 500 ljudi. Događaji u zatvorenim prostorima bit će omogućeni onima s potvrdama o potpunom cijepljenju.

Dopustit će se i vjenčanja s do 200 ljudi.

- To znači da smo pobijedili treći val pandemije, rekao je Orban, dodajući da je došlo vrijeme da se kaže "zbogom maskama" na javnim mjestima.

Mađarska je jedina zemlja u EU-u koja cijepi i ruskim i kineskim cjepivima, koje Europska agencija za lijekove još nije odobrila.

To je omogućilo da ima jednu od najviših stopa procijepljenosti - 50 posto stanovništva od 10 milijuna dobilo je barem prvu dozu.

Većina industrije usluga već je otvorena, uključujući hotele, restorane, teretane, kazališta, kina te sportske terene i dvorane.

Mađarska ekonomija prošle je godine imala pad od 5 posto, a Orban, kojeg 2022. čekaju izbori, rekao je da bi ove godine BDP mogao rasti i više od sadašnjih vladinih projekcija o 4,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!