10:15 / 18.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Mađarska vlada predložit će 26. svibnja ukidanje izvanrednih ovlasti

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

Mađarska vlada podnijet će 26. svibnja parlamentu prijedlog za ukidanje izvanrednih ovlasti, uvedenih zbog pandemije koronavirusa.
Mađarska vlada podnijet će 26. svibnja parlamentu prijedlog za ukidanje izvanrednih ovlasti, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, najavio je u nedjelju kasno navečer šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, a objavio portal hirtv.hu.

Gergely Gulyas
naveo je isti datum koji je ranije krajem prošlog tjedna naznačio i Orban.

Gulyas je rekao da će parlamentu trebati nekoliko dana kako bi bio usvojen prijedlog kojim će se do početka lipnja okončati široko osporavane izvanredne ovlasti za kojima je u koronakrizi posegnuo mađarski premijer, a koje su naišle na velika osporavanja.

U trenutku kada je mađarski parlament dao vladi ovlasti da vlada donošenjem dekreta u pitanjima povezanim s koronavirusom nije bio utvrđen bilo kakav datum trajanja tih ovlasti, što je na međunarodnoj razini izazvalo val kritika i osuda autokratske vladavine za kojom je posegnula mađarska vlada na čelu s Orbanom. 

Tim je ovlastima mađarski premijer u ožujku dobio odriješene ruke kako bi se borio s epidemijom, što su kritizirale skupine za ljudska prava, nekoliko zemalja članica Europske unije i Europska komisija. Orban je rekao da posebne ovlasti može povući parlament,  kojem njegova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, u bilo kojem trenutku.

Prema zakonu, svatko tko namjerno širi lažne informacije koje mogu uznemiriti ljude ili podrivati borbu protiv koronavirusa mogao bi se suočiti s pet godina zatvora.

Orban je bio pozvan da u četvrtak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjeluje u raspravi o stanju u Mađarskoj s obzirom na kritike EU-a, ali je u EP poslao ministricu pravosuđa.

Vezano uz restriktivne mjere i pandemiju mađarska vlada od ponedjeljka će postupno ukidati restriktivna ograničenja u Budimpešti, dva tjedna nakon što su mjere izolacije ukinute u ostatku zemlje, najavio je subotu Orban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!