Mađarska zatvorila pristup tranzitnim centrima na južnoj granici

01.03.2020.

22:12

Autor: Hina/I.Z.

default error photo
Mjera koju je danas donijela Budimpešta zapravo zaustavlja pristup azilu u Mađarskoj, objavio je Mađarski helsinški odbor.
Mađarska je objavila da zatvara pristup "tranzitnim centrima" na svojoj južnoj granici, s obzirom na opasnost širenja koronavirusa, u trenutku kada tisuće migranta iz Turske pokušavaju doći u EU.

- Suspendiramo na neodređeno vrijeme prihvat u tranzitne zone, rekao je Gyorgy Bakondi, savjetnik premijera Viktora Orbana.

- Vidimo određenu vezu između koronavirusa i ilegalnih migranata, rekao je na konferenciji za novinare.

Mađarska zasad nije prijavila nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Od migrantske krize 2015., Mađarska je podigla ogradu na granici sa Srbijom i Hrvatskom. Budući da ih zaustavlja ta barijera, migranti koji žele ući u Mađarsku nemaju drugog izbora nego proći kroz jednu od dvije tranzitne zone postavljene na granici.

Te tranzitne zone uvelike kritiziraju organizacije za zaštitu ljudskih prava kao centre u kojima se migrante pritvara. Po Bakondiju sada se u tranzitnim zonama nalazi 321 osoba.

Mjera koju je danas donijela Budimpešta zapravo zaustavlja pristup azilu u Mađarskoj, objavio je Mađarski helsinški odbor, budući da su tranzitni centri bili jedina mjesta gdje su se od 2017. mogli predati zahtjevi za azil.

Mađarska je odluku o zatvaranju tranzitnih zona donijela u trenutku kada je Ankara pustila prema Europi tisuće migranata, kako bi napravila pritisak na europske čelnike u trenutku kada Turska vodi ofenzivu u Siriji.

- Mađarska neće otvoriti i neće pustiti nikoga da prođe, rekao je Bakondi, dodajući da će policijska i vojna pojačanja biti poslana na granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!