Mađarski parlament odgodio ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

29.06.2023.

16:31

Autor: Hina/HRT/A.S.

Mađarski parlament odgodio ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Mađarski parlament odgodio ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mađarski parlament neće glasati o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u na sjednici koja se održava idući tjedan, prema dnevnom redu.

Švedska, koja je odbacila dugogodišnju politiku vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, nadala se da će se službeno pridružiti Savezu na samitu NATO-a 11. i 12. srpnja. Iako ima snažnu potporu drugih članica poput Sjedinjenih Država, Turska i Mađarska do sada su blokirale ratifikaciju njezinog članstva.

Zastupnica oporbene stranke Demokratska koalicija Agnes Vadai rekla je Reutersu da zastupnici vladajuće stranke Fidesz i demokršćanskih stranaka nisu, na sastanku odbora, podržali prijedlog da se to pitanje uvrsti na dnevni red plenarne sjednice parlamenta koja se održava idući tjedan.

- Odbor parlamenta odbio je stavljanje glasanja na dnevni red idući tjedan, rekla je Vadai i dodala da će njezina stranka ponovno predložiti glasanje u ponedjeljak u parlamentu. 

Vadai je rekla da je "očito" da je Fidesz odlučio zakazati glasanje ovisno o stajalištu Turske. 

- Viktor Orban kreće se u tandemu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom ignorira mađarski suverenitet i uništava jedinstvo NATO-a, rekla je. Kako danas izgleda, neće biti ratifikacije prije samita NATO-a, dodala je. 

Švedski premijer namjerava razgovarati s Orbanom 


Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da namjerava razgovarati s Orbanom kasnije u četvrtak nakon medijskih napisa da će mađarski parlament odgoditi ratifikaciju švedske kandidature za NATO.

Glasnogovornik mađarske vlade i ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili Reutersu na upite poslane emailom. 

Mađarski parlament zasjedat će idući ponedjeljak, utorak i petak. Glasat će o nekoliko prijedloga zakona, uključujući proračun za 2024. godinu. 

Proces ratifikacije zapinje u parlamentu od prošlog srpnja, ali Orban je tek u veljači prvi put izrazio zabrinutost oko težnji Švedske i Finske za članstvom u NATO-u.

Optužio je obje zemlje, između ostalog, za širenje "otvorenih laži" o zdravlju demokracije i vladavine prava u Mađarskoj. Međutim, mađarski zastupnici odobrili su kandidaturu Finske krajem ožujka.

Ponavljajući stajalište Turske, Erdogan je rekao glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, u telefonskom razgovoru u nedjelju, da Švedska mora zaustaviti prosvjede pristaša zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Stockholmu kako bi dobila zeleno svjetlo za pridruživanje savezu.

Zapadni dužnosnik rekao je Reutersu u srijedu da su saveznici u NATO-u pojačali napore da uvjere Tursku da prestane blokirati Švedsku, ali nije jasno hoće li u tome uspjeti prije samita u Litvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!