Maerskovom tankeru zabranjeno pristajanje u Španjolskoj zbog sankcija Rusiji

16.02.2023.

17:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Danski prijevoznik Maersk Tankers

Danski prijevoznik Maersk Tankers

Foto: Jon Nazca / Reuters

Danski prijevoznik Maersk Tankers izvijestio je da je tankeru Maersk Magellan pod zastavom Singapura zabranjeno pristajanje u španjolskoj Tarragoni zato što je preuzeo teret broda koji je bio plovio pod ruskom zastavom. 

Grupa sedam najvećih gospodarstava svijeta (G7) otežala je trgovinu naftom i naftnim derivatima iz Rusije prosinačkom odlukom o ograničenju cijena, zaprijetivši sankcijama prijevoznicima i osiguravateljima koji budu prevozili skuplje barele.

Dodatne komplikacije izazvao je embargo Europske unije na rusku naftu i naftne proizvode.

Prijevoznik Maersk Tankers, član grupe A.P. Moller-Maersk, izvijestio je u četvrtak da je njegovom tankeru Maersk Magellan pod singapurskom zastavom 10. veljače zabranjeno pristajanje u španjolskoj Tarragoni pa je u utorak napustio položaj pred lukom.

- Zbog odluke španjolskih vlasti ponovno razmatramo (rutu) putovanja, rekao je voditelj pravne službe Maersk Tankersa Christian Kjoller.

- Konzultiramo vanjske stručnjake kako bismo bili sigurni da se postupa u skladu s propisima o sankcijama Rusiji, poručio je.

Iz danskog operatera ovih su dana izvijestili da službeni dokumenti pokazuju da je teret turskog podrijetla.

Španjolska trgovačka flota priopćila je pak u srijedu da, prema propisima, brod ne može pristupiti nijednoj luci u EU.

Magellan je prvi tanker kojemu je odbijen zahtjev za pristajanjem u luku u Španjolskoj nakon što su 5. veljače na snagu stupili propisi o ograničenju cijena naftnih proizvoda, napominje Reuters.

Podaci o kretanju brodova pokazali su u četvrtak da tanker plovi pored talijanske obale u pravcu grčke luke Kalamate.

Klijent je plovilo uputio prema drugoj luci dok se čekaju dodatne informacije o (konačnom) odredištu, dodali su iz Maersk Tankersa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!