09:29 / 23.02.2020.

Autor: Kornat Vilović/Potrošački kod/HRT

Majmun, krokodil, mravojed - ilegalno na tanjuru!

-

-

Foto: - / -

Francuski apetit ne poznaje granice, čak i kada je riječ o mesu divljih životinja. Majmun, krokodil, mravojed - samo su neke od životinja čije se meso ilegalno unosi u Francusku iz Afrike ili Azije.
Stanovnik Francuske u prosjeku na godinu pojede između 80 i 90 kilograma mesa. No na jelovniku tamošnjih gurmana našlo se i meso zaštićenih životinja pa bi mnogi zbog toga mogli biti kažnjeni. Meso majmuna i mravojeda doprema se ileganim kanalima, a carinci takve pošiljke nastoje otkriti.

Francuski apetit ne poznaje granice, čak i kada je riječ o mesu divljih životinja. Majmun, krokodil, mravojed - samo su neke od životinja čije se meso ilegalno unosi u Francusku iz Afrike ili Azije, a sve kako bi se našlo na tanjuru.

Djelatnici carine zbog toga su dodatno oprezni i pojačali su nadzor.  

- Pregledat ćemo vašu prtljagu, upozoravaju putnike.

Potom nailaze na čovjeka koji je donio 20 kilograma ribe koja je dopuštena, no meso koje kani unijeti u zemlju strogo je zabranjeno.

- Zaplijenit ćemo vam sve meso. Jeste li razumjeli?, pitaju ga.

Malo dalje, carinici su zaplijenili 20 kilograma mesa koje ne mogu ni identificirati. Meso je spakirano u plastične vreće.

Gospođa tvrdi da je meso kupila na tržnici. Čini se da je riječ o mesu različitih reptila i majmuna.

Svake godine carinici samo u pariškim zračnim lukama zaplijene više od 7 tona različite vrste mesa životinja na koje je lov zabranjen.

- Sva ova roba u maloprodaji postiže cijenu veću od 100 eura za kilogram. Jedno je kada obitelji unose malo mesa radi proslava i tradicije, no ostalo je krijumčarena roba koja završi u pariškim restoranima i na drugim mjestima, kaže Isabelle Dignocourt, direktorica Carine zadužena za kontrolu.

Carinski su djelatnici samo u jednom danu zaplijenili dimljeno meso majmuna, antilope, ali i mravojeda, koji je pred izumiranjem zbog enormnog izlova. Reporteri su izašli na pariške ulice, tražeći delikatesno meso mravojeda.

- Prodavali smo ih, no više to ne radimo jer se zakon promijenio. Inače stoje oko 50 eura, ali zbog kazni od 200 eura ne isplati ih se prodavati, kaže jedan od trgovaca.

U drugoj trgovini prodavačica telefonski naručuje malog mravojeda. U tome ne vidi ništa sporno.

- Molim te, donesi mi malog mravojeda.

- Cijena je 50 eura.

- Koliko je to kilograma? Dakle, najviše dva kilograma.

Svake se godine u svijetu zaplijeni do 13 milijuna tona mesa divljih životinja, ne uključujući azijske zemlje. Stručnjaci upozoravaju da se takvom divljem uvozu mora stati na kraj.

- To postaje sve veći problem za biodiverzitet životinja diljem svijeta jer izaziva izumiranje određenih vrsta, rekla je Jessica Nibelle, WWF Belgija.

Zato se zauzimaju za strože kazne i veće kontrole na granicama. No ako ste oduvijek htjeli probati meso mravojeda na pariški, znate kamo se trebate uputiti - u Pariz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!