Majmunske boginje iz Europe stigle u Ameriku i Australiju

20.05.2022.

08:50

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mumemories / Shutterstock

Kanadska služba za javno zdravstvo u četvrtak je potvrdila prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja, nakon što su vlasti u pokrajini Quebec rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Europi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo oboljele od majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država, registriran u srijedu, odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Quebec.

Prvi sumnjivi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja također je zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti u petak. Mjerodavna zdravstvena tijela u australskoj državi New South Wales rekla su da su otkrila vjerojatan slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama koji se u Sydney nedavno vratio iz Europe.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala pojavu te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, u srijedu je objavila da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. U četvrtak je prvi slučaj potvrđen i u Italiji, u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj, kod osobe na području Stockholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je, prema pisanju lista Publico, zaraženo dvadesetak ljudi.

- Noćas je pokrajina Quebec obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučajeva potvrđena u Kanadi, izvijestila je kanadska služba za javno zdravstvo, dodavši da Kanada nikad prije nije vidjela takav slučaj.

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi su put zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi porastao je u proteklom desetljeću.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i svrbež koji počinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela. Zdravstveni dužnosnici u Montrealu, najvećem gradu pokrajine Quebec, novinarima su u četvrtak rekli da postoji veza između američkog slučaja i još nekoliko sumnjivih slučajeva u montrealskoj regiji.

Kanadska služba za javno zdravstvo rekla je da je američki državljanin, koji je nedavno iz SAD-a u Kanadu doputovao privatnim prijevozom, možda bio zaražen prije ili tijekom posjeta Montrealu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!