Majmunske boginje više nisu globalna zdravstvena prijetnja

11.05.2023.

17:39

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da majmunske boginje više nisu globalna "zdravstvena izvanredna situacija", prekinuvši gotovo jednogodišnju uzbunu zbog virusne bolesti čiji su slučajevi potvrđeni u više od stotinu zemalja.

Organizacija je u srpnju 2022. majmunske boginje proglasila međunarodnom javnozdravstvenom izvanrednom situacijom i podržala svoje stajalište u studenom i veljači.

Oznaka WHO-a osmišljena je kako bi pokrenula koordinirani međunarodni odgovor i oslobodila sredstva za suradnju u dijeljenju cjepiva i liječenja.

Više od 87.000 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u svijetu od početka 2022. do 8. svibnja ove godine, prema najnovijem izvješću WHO-a.

Premda je WHO ranije tijekom godine bilježio stalni pad u broju prijavljenih slučajeva, također je izrazio zabrinutost zbog mogućeg ponovnog izbijanja u nekim regijama i stalnog prijenosa u nekim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!