21:30 / 29.09.2018.

Autor: D.N./S.M./HRT/Hina

Makedonija, dan uoči referenduma o promjeni imena

-

-

Foto: - / -

Zapadni čelnici pohrlili su u Skoplje pred referendum i pozivali Makedonce da se odazovu, signalizirajući da će samo prihvaćanjem sporazuma s Grčkom pomoći svojoj zemlji.
U Makedoniji se sutra održava referendum o promjeni imena države - u Republika Sjeverna Makedonija. Referendumsko pitanje glasi:  "Jeste li za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".

Prema posljednjem istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta 57% Makedonaca spremno je na promjenu imena, a neopredijeljenih je 13% ili pak nisu željeli otkriti svoj stav, kazao je HRT-ov novinar Dragan Nikolić. 

U lipnju su Makedonija i Grčka tzv. Prespanskim sporazumom dogovorili da će bivša jugoslavenska republika biti preimenovana kako bi se riješile dugogodišnje napetosti s Grčkom, koja tvrdi da se Makedonijom može zvati samo njezina sjeverna pokrajina.

Parlament u Skoplju podržao je sporazum sa 69 od ukupno 120 glasova. No, promjena ustava puno je teži korak i makedonski premijer Zoran Zaev će trebati dvotrećinsku većinu. Tek kada se to provede, Grčka će moći ratificirati sporazum i prekinuti blokadu Makedonije na putu prema EU-u i NATO-u.

U međuvremenu, Zaev je zakazao referendum kao ključni test popularnosti svoje vlade, iako to po Prespanskom sporazumu nije morao učiniti. Referendum nije obvezujući pa bi Zaev mogao pokrenuti promjenu ustava čak i ako odgovor većine bude negativan ili odziv nedostatan.

Nacionalistička oporba protivi se promjeni imena zemlje smatrajući da je riječ o izdaji nacionalnog identiteta, a kritizira se i procedura kojom Zaev želi sporazum pretočiti u zakon.

Zapadni čelnici pohrlili su u Skoplje pred referendum i pozivali Makedonce da se odazovu, signalizirajući da će samo prihvaćanjem sporazuma s Grčkom pomoći svojoj zemlji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!