22:36 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Makedonija odustaje od imena Aleksandar Veliki za zračnu luku

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Grčka godinama prosvjeduje protiv odabira imena antičkog vojskovođe za ime zračne luke u Skoplju.
Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je da je u razgovoru s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom pristao, kako to traži Grčka, promijeniti ime međunarodne zračne luke u Skoplju koja se sada zove "Aleksandar Veliki".

Naša vlada promijenit će imena zračne luke i autoceste koja će se zvati 'autocesta prijateljstva', kako bismo u praksi pokazali da smo snažno angažirani u tome da pronađemo rješenje za spor s Grčkom o imenu Makedonije, rekao je Zaev na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. To pokazuje našu dobru volju i dokaz je da nemamo teritorijalnih težnja prema našem susjedu, dodaje makedonski premijer.

Grčka godinama prosvjeduje protiv odabira imena antičkog vojskovođe za ime zračne luke u Skoplju. Tvrdi da je to uzurpacija njezine povijesne baštine i pokazatelj iredentizma sjeverne države prema grčkoj pokrajini Makedoniji u kojoj je bilo središte Aleksandra Velikog, vladara iz 4. stoljeća prije Krista.

Zbog spora o imenu Grčka, koja priječi Makedoniji put prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU-u, uspjela je ishoditi da 1993. ta država, koja je postala neovisna nakon raspada bivše Jugoslavije, bude primljena u UN pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!