08:56 / 30.09.2018.

Autor: D.N./B.S.LJ./S.M./HRT

Makedonija: Premoćno za promjenu imena, mali odaziv na referendum

-

-

Foto: - / -

Iako je referandum savjetodavan, a ne obvezujući, Makedonci su podijeljeni kao nikada do sada.
Većina Makedonaca koji su izašli na referendum odlučili su se za promjenu imena svoje države kako bi se pomirili s Grčkom i priključili Europskoj uniji.

Prema podacima Državne izborne komisije Republike Makedonije na referendum se odazvalo 36,87% građana. Od 98,46% prebrojanih biračkih mjesta, "ZA" promjenu imena Makedonije izjasnilo se 91,48%, a protiv je 5,64%.

Više od 90% građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev za agenciju France presse. Više od 90% glasalo je 'za', dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine, naglasio je.

Rekao je kako se nada da će zastupnici oporbene desnice (VMRO-DPMNE) poštovati demokratsku volju građana i ratificirati dogovor u parlamentu. U protivnom će, rekao je, raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi čestitao je građanima i institucijama na provođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

Zagovornici bojkota referenduma koji je bio organiziran na društvenim mrežama, okupili su se tijekom večeri ispred zgrade parlamenta. Bilo ih je tristotinjak, sat i pol nakon zatvaranja birališta.

Poziv na bojkot je podupro predsjednik Đorge Ivanov, blizak nacionalističkoj desnici.

Zoran Zaev je s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom sklopio nagodbu: ako prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija" Atena više neće biti zapreka ulasku Skoplja u NATO i u EU.

Tsipras je nakon referenduma izrazio potporu Zaevu za provedbu dogovora između dviju država po kojem zemlja dobiva ime Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka skida blokadu s njezinog puta u EU i NATO. U telefonskom razgovoru Tsipras je pozdravio odlučnost i hrabrost svog kolege da nastavi s provedbom dogovora.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke reklo je da zemlja ostaje predana provedbi sporazuma s Makedonijom sklopljenog u lipnju između Skoplja i Atene. Međutim, ministar obrane Panos Kammenos, protivnik sporazuma, istaknuo je da je referendum ništavan, i da je 68% građana poništilo sporazum.

Hahn čestitao onima koji su izašli na referendum

Povjerenik Europske unije za proširenje Johannes Hahn čestitao je onima koji su izašli na makedonski referendum, unatoč niskoj izlaznosti. Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem savjetodavnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode, kazao je Hahn na Twitteru. Ne spominjući nisku izlaznost, Hahn je pozvao sve političke čelnike da poštuju ovu odluku.


Stoltenberg: Vrata NATO-a su otvorena, ali...

Jens Stoltenberg
, glavni tajnik NATO-a, objavio je na twitteru kako čestita Makedoniji na izjašnjavanju na referendumu te poziva političke čelnike da se angažiraju kako bi iskoristili ovu povijesnu priliku. Vrata NATO-a su otvorena, ali moraju biti provedene i sve nacionalne procedure, stoji u njegovom twittu.
   
Referendum je nadgledalo čak 11.900 domaćih i gotovo 500 stranih promatrača. Već je jučer u konzulatu u Melbourneu zabilježeno grubo kršenje izborne šutnje i biračkih prava. Pristaše krajnje desnice, poklonici VMRO-DPMNE-a, snimali su neovlašteno na ulazu na biračka mjesta one koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo. Čak su ih i napadali, nakon čega su te snimke završile na Facebook stranici nazvanoj "Izdajice".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!