17:26 / 20.10.2018.

Autor: Hina/HRT

Makedonska odluka otvara put povijesnom dogovoru

-

-

Foto: - / -

Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je da će to omogućiti povijesni dogovor između dviju zemalja i Makedoniji otvoriti put prema euroatlantskim integracijama.
Makedonski parlament sinoć je dvotrećinskom većinom izglasovao pokretanje inicijative za izmjenu ustava kako bi zemlja promijenila ime, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom. Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je da će to omogućiti povijesni dogovor između dviju zemalja i Makedoniji otvoriti put prema euroatlantskim integracijama.

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je u subotu da će prihvaćanje prijedloga o promjeni imena omogućiti povijesni dogovor između dviju zemalja. Rekao je i da će primjena sporazuma također dopustiti da se balkanska država priključi međunarodnim organizacijama, ciljajući na Europsku uniju i NATO.

Makedonski je parlament u petak odobrio prijedlog o promjeni imena države, te je spor s Grčkom koji traje više desetljeća korak bliže rješenju. Predloženo novo ime je Sjeverna Makedonija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!