18:15 / 20.06.2018.

Autor: D.M./Hina

Makedonski parlament dovršio ratifikaciju sporazuma s Grčkom

Foto: ilustracija (Wikipedia)

Foto: ilustracija (Wikipedia)

Foto: - / -

Parlament je u utorak sa 69 glasova zastupnika od njih ukupno 120 prihvatio ugovor i odlučio da se njegova ratifikacija provede po skraćenom postupku.
Makedonski parlament formalno je ratificirao povijesni sporazum s Grčkom o imenu zemlje otvarajući put ulasku Makedonije u NATO savez i otvaranju pristupnih pregovora s EU-om. Parlament je u utorak sa 69 glasova zastupnika od njih ukupno 120 prihvatio ugovor i odlučio da se njegova ratifikacija provede po skraćenom postupku, pa je danas održano glasovanje na plenarnoj sjednici na kojoj je sporazum ratificiran također sa 69 glasova. Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije sudjelovala na glasovanju.

Time je završen jedan od najdugovječnijih sukoba između dviju europskih država, no dogovor o novom imenu "Republika Sjeverna Makedonija" još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu. Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti, ovaj put dvotrećinskom većinom.

Premijer Zoran Zaev je u obraćanju parlamentu kazao kako taj sporazum donosi Makedoniji dugo čekano međunarodno priznanje. U zamjenu za promjenu imena Skoplje očekuje otvaranje pregovora o pristupu EU-u na summitu krajem lipnja te pozivnicu za članstvo u NATO savezu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u srijedu kako bi Makedonija mogla dobiti pozivnicu na summitu u lipnju.

Ako makedonska vlada ne uspije provesti ustavnu promjenu kroz parlament, u kojem samostalno nema dovoljnu većinu, "pozivnica u NATO će se poništiti, a pregovori s EU-om zaustaviti", upozorio je grčki premijer Alexis Tsipras. Grčka Makedoniji zamjera upotrebu tog imena jer smatra da se ona odnosi na povijesnu grčku regiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!