Malezija: Anwar imenovan premijerom

24.11.2022.

11:33

Autor: HRT/V.G./Hina

 Anwar imenovan premijerom

Anwar imenovan premijerom

Foto: Mohd Rasfan / Reuters

Malezijski kralj imenovao je u četvrtak dugogodišnjeg oporbenog čelnika Anwara Ibrahima premijerom, okončavši petodnevnu krizu nakon neizvjesnih izbora.


Anwar Ibrahim je pred kraljem prisegnuo za 10. malezijskog premijera na ceremoniji u kraljevskoj palači.

Njegovo imenovanje je najnovije poglavlje 30-godišnjeg političkog puta koji je prošao, od štićenika veteranskog čelnika Mahathira Mohamada do vođe prosvjeda protiv vlade, zatvorenika osuđenog zbog sodomije, oporbenog čelnika te naposljetku premijera.

Opći izbori održani u nedjelju nisu urodili jasnim pobjednikom i niti jedan od političkih blokova, jedan predvođen Anwarom, a drugi bivšim premijerom Muhyiddinom Yassinom, nije osigurao dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje vlade.

Politička neizvjesnost mogla je dodatno naškoditi zemlji koja se suočava s usporavanjem gospodarskog rasta i rastućom inflacijom, ocjenjuje Reuters, dodajući da je ta zemlja imala tri premijera u isto toliko godina.

Anwarovi pristaše se nadaju da će njegova vlada spriječiti povratak povijesnim napetostima između etničkih Malajaca, muslimanske većine i etničkih Kineza i indijskih manjina.

Prema službenim rezultatima, Anwarowa koalicija Savez nade osvojila je na izborima 82 mjesta u parlamentu, a Muhyiddinov Nacionalni savez 73.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!