12:55 / 14.06.2018.

Autor: M.M./S.M./HRT

Mamić u nadležnosti Suda BiH

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Odjela za informiranje Državne agencije za zaštitu i sigurnost SIPA-e potvrdili su nam da je Zdravko Mamić, bivši čelnik NK Dinamo, danas lišen slobode i bit će predat Sudu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.
Zdravko Mamić predan je u nadležnost Suda BiH, pred kojim će se sutra održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem. Noć će provesti u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Na internetskoj stranici Suda BiH nema najava da će se sutra održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem, no njegov odvjetnik ranije je potvrdio kako će Mamić sutra stati pred suca. Tu bi trebao odgovoriti na osnovna pitanja o sebi, posjeduje li državljanstvo BiH te protivi li se izručenju Hrvatskoj. Mamić je tijekom dana rekao da će se usprotiviti toj mogućnosti.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj. Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen, rekao je Rajić.

Prema ranijim najavama sam Mamić, ali i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Rajić najavili su da će se usprotiviti njegovu izručenju koje je od BiH zatražila RH temeljem sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!