22:55 / 10.12.2018.

Autor: HRT

'Manijak iz Angarska' - najstrašniji ruski serijski ubojica

-

-

Foto: - / -

Proglašen je krivim i osuđun za 56 ubojstava počinjenih uz silovanja i druga seksualne delikte.
Bivši policajac Mihail Popkov najstrašniji je ruski serijski ubojica novijeg doba. Zbog ubojstva najmanje 76 žena i jednog muškarca osuđen je na drugu doživotnu kaznu zatvora. 

54-godišnji Mihail Popkov presudu je mirno slušao.

"Prema odluci regionalnog suda u Irkutsku, optuženi Mihail Popkov proglašava se krivim i osuđuje za 56 ubojstava počinjenih uz silovanja i druga seksualne delikte", rekao je viši istražitelj tužiteljstva u irkutskoj regiji Aleksander Skinev.

Za vrijeme izricanja presude optuženik je djelovao mirno, jedino se uzrujao kada su mu oduzeli čin policijskog časnika kojim je automatski ostao bez mirovine.

Profil žrtava Mihaila Popkova bile su žene između 18 i 50 godina na istoku sibirske pokrajine Irkutsk. Sve su ubijene u razdoblju od 1992. do 2007.

"U siječnju 2015. regionalni sud u Irkutsku osudio je Popkova na doživotnu zatvorsku kaznu zbog 22 ubojstva i dva pokušaja ubojstva. Istodobno je nastavljena istraga na razotkrivanju njegovih drugih kriminalnih aktivnosti. Uz pomoć agenata specijalizirane skupine ruskog ministarstva unutarnjih poslova u regiji Irkutsk, otkriveno je još 60 zločina", kaže istražiteljica irkutskog istražnog vijeća Olesja Sarenkova.

Zbog načina na koji je prikrivao tragove, istražitelji su posumnjali da se iza ubojstava krije policajac. No trebalo im je vremena da sve povežu s Popkovom. Žrtve su bile većinom stanovnice Irkutska, Angarska i Usolje-Sibirskoje. Popkov im je nudio vožnje u kasnim noćnim satima, nerijetko u policijskom automobilu. Ubijao ih je i ostavljao na osami.

Među žrtvama "manijaka iz Angarska", kako su ga mediji nazvali, bio je i jedan policajac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!