Ogorec: Nisam siguran da je Pelosi svjesna što je izazvala

07.08.2022.

14:43

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

 Prof.dr.sc. Marinko Ogorec

Prof.dr.sc. Marinko Ogorec

Foto: Studio 4 / HRT

Napetosti između Kine i Tajvana već su danima u fokusu javnosti. Prijeti li još jedan veliki međunarodni sukob? Što to znači za međunarodne odnose i svjetski mir? Prof. dr. sc. Marinko Ogorec, politički analitičar i stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica, kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da je pitanje je li predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi uopće svjesna kakvu je krizu izazvala u Tajvanu. 

"Kina je jedva dočekala razlog da bi započela s krizom"

- Očigledno je da je Kina jedva dočekala nekakav razlog da bi započela s ovom krizom, skoro bih se usudio reći, neprijateljstvima koja se pokazuju prema Tajvanu, rekao je.

Kina je posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa shvatila kao provokaciju. Kina je velika sila, velika zemlja, koja traži svoju poziciju u globalnom svijetu.

- Nisam siguran koliko je Nancy Pelosi svjesna situacije koju je izazvala na Tajvanu, ali to ne opravdava Kinu za ovakvu situaciju, poručio je Ogorec.

Kineski zrakoplovi i brodovi izveli su simulacije napada prema glavnom tajvanskom otoku, tajvansko ministarstvo obrane tvrdi da je nekoliko kineskih zrakoplova otkriveno u Tajvanskom tjesnacu. Neki su i prešli središnju crtu. Ogorec je naglasio kako to nije nimalo dobra situacija. Može se reći da se čak radi i o ozbiljnoj konotaciji međusobnih odnosa.

- Nisam siguran što će uslijediti. Imali smo prilike vidjeti da su Rusi imali slične velike vježbe na ukrajinskim granicama i vidjeli smo što se izrodilo nakon takvih vježbi. Hoće li biti sličnih situacija, vrlo je teško procijeniti. Činjenica je da Kinezi u ovom trenutku dobro procjenjuju situaciju, dobro rade svoje simulacije, koje nisu nimalo benigne niti bezopasne, istaknuo je politički analitičar.

- Ove je za sada pokazivanje mišića, nadajmo se da će na tome i ostati, poručio je.

"SAD mora shvatiti da nisu jedina vodeća sila"

Situacija se na globalnom planu preslaguje, nisu više Sjedinjene Američke Države jedini "policajac" na globalnom planu, tu se nalazi Rusija, ali i Kina. Te tri zemlje preslaguju odnose i svoju međunarodnu poziciju. Kineske balističke rakete pale su i u japansku zonu. Jesu li ugrožene i susjedne zemlje?

Ogorec je naglasio da kada dolazi do sukoba, uvijek postoji mogućnost da oni eskaliraju. Nada se da se to neće dogoditi, ali nikad se ne zna.

- Vjerujem da ni Kini nije u interesu da to proširi na Japan i ostale zemlje, rekao je stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica.

Ogorec je kazao kako čelništvo SAD-a mora shvatiti da nisu jedini "policajac" na globalnom planu.

- Oni nisu jedina vodeća sila na ovom planetu. I s tim bi se trebali pomiriti. Moraju se drugačije posložiti odnosi i međunarodne uloge. Uz SAD postoji i Kina, koja je jedna od velikih zemalja i velikih sila. Postoji i Rusija, koja se opet vratila na političku scenu, svidjelo se to nekome ili ne, ali je to tako, dodao je. 

 "Situacija treba zabrinjavati"

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Kinu za neodgovorne korake jer je prekinula ključne administrativne kanale s Washingtonom. Ogorec je naglasio kako ta situacija treba zabrinjavati.

Ako je Kina odgovorila na posjet Pelosi Tajvanu, onda je taj odgovor prekomjeran. Kina je napravila jedan potez koji stvara novu kriznu situaciju na novom području, ovog puta na pacifičkom.

Tajvan uglavnom kupuje oružje od SAD-a, ali je razvio i svoju vojsku po američkim instrukcijama.

Sjedinjene Američke Države već su dugo oslonac Tajvana. Ogorec vjeruje da će tako za sada i ostati. Što se tiče odnosa snaga Tajvana i Kine, Kina je premoćno jača. 

Politički analitičar i stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec osvrnuo se i na rat u Ukrajini. Što je sve rekao, pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!