11:50 / 01.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Marijupolj pod stalnim topničkim napadima, na udaru civili i infrastruktura

Vojnik u tenku

Vojnik u tenku

Foto: Aleksandar Ermochenko / REUTERS

Gradonačelnik ukrajinskog grada Marijupolja objavio je u utorak da se taj grad nalazi pod stalnom topničkom paljbom u kojoj su poginuli civili te je oštećena infrastruktura, dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u šesti dan.

- Imamo stambene četvrti koje su granatirane već pet dana. Tuku nas topništvom, raketama GRAD, napadaju nas zračnim snagama. Oštećena je civilna infrastruktura, škole, kuće. Mnogo je ozlijeđenih. Poginuli su žene i djeca, kazao je Vadim Bojčenko, javljajući se u program ukrajinske televizije.

- Marijupolj je u utorak i bez struje nakon ruske ofenzive. Marijupolj i Volnovaha su naši! Dva grada trpe pritisak neprijatelja, ali se ne daju. U Marijupolju je prekinut dovod električne energije, grad je bez struje, napisao je na Facebooku Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck.

Dva grada nalaze se na putu ruskih snaga koje dolaze s jedne strane s Krima, a s druge iz separatističke regije Doneck.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u utorak da Rusija namjerno gađa gradove, uključujući stambena naselja i civilnu infrastrukturu, kako bi proširila paniku među Ukrajincima.

- Veo je pao. Rusija aktivno gađa središta gradova lansirajući izravno rakete i topničke udare na stambena područja i administrativna središta. Ruski cilj je jasan - masovna panika, civilne žrtve i oštećena infrastruktura, kazao je predsjednikov savjetnik Mihailo Podoljak dodavši da se "Ukrajina časno bori".

Harkiv je također pod snažnom vatrom, a gađano je središte grada. BBC piše da su na meti vladine zgrade na Trgu slobode u centru.

Rusija je svoj napad na Ukrajinu nazvala "specijalnom operacijom" čiji cilj, prema njezinim tvrdnjama, nije okupirati teritorij nego uništiti vojne kapacitete Ukrajine i uhititi one koje ona smatra opasnim nacionalistima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!