09:42 / 20.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Mariupolj: Novi pokušaj evakuacije

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja u srijedu, objavila je potpredsjednice ukrajinske vlade Irina Vereščuk. 

Uspjeli smo postići inicijalni dogovor o humanitarnom koridoru za žene, djecu i starije, napisala je ona na Facebooku.

- Uzevši u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, naše djelovanje će se danas usredotočiti na to, dodala je Vereščuk.

Ukrajina u srijedu želi poslati 90 autobusa kako bi evakuirala oko 6 tisuća ljudi, objavio je gradonačelnik tog grada na nacionalnoj televiziji.

Vadim Bojčenko
, koji je sam napustio Mariupolj, dodao je da se nade da će prvotni dogovor s Rusima o sigurnom koridoru biti proveden. On procjenjuje da je u strateški važnoj luci na Azovskom moru ostalo 100 tisuća civila.

Raniji dogovori o stvaranju humanitarnog koridora za civile propali su 5. ožujka. Od tada se dvije strane međusobno optužuju za njihovo kršenje.

Vereščuk je rekla kako će pokušaj evakuacije krenuti u 2 sata po lokalnom, odnosno u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

- Uzevši u obzir sigurnosnu situaciju, moglo bi doći do promjene vezano za koridore. Stoga molim vas pratite službene informacije, rekla je Vereščuk. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!