Mariya Gabriel dobila mandat za formiranje bugarske vlade

15.05.2023.

18:07

Autor: Hina/HRT/T.S.

Gabriel će predložiti vladu s jednogodišnjim mandatom

Gabriel će predložiti vladu s jednogodišnjim mandatom

Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Povjerenica Europske komisije Mariya Gabriel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je u ponedjeljak mandat za sastavljanje nove bugarske vlade nakon održanih izbora u travnju. 

Predsjednik Rumen Radev sastao se s Gabriel, povjerenicom EK za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, kako bi joj dodijelio mandat. Imat će sedam dana da osigura dovoljnu potporu za okončanje bugarskog političkog zastoja. 

Njezina stranka GERB bila je prva na izborima 2. travnja i osvojila 69 od 240 mjesta u parlamentu, što ju je stavilo u najbolju poziciju za formiranje vlade ako uspije pronaći koalicijske partnere.

Prozapadni reformistički blok predvođen strankom Nastavljamo promjene (PP) osvojio je 64 mjesta.

Gabriel je rekla u nedjelju da će predložiti vladu s jednogodišnjim mandatom.

GERB je pobijedio i na izborima u listopadu 2022., ali nije uspio formirati koaliciju.

Politička kriza u posljednje dvije godine prisilila je Bugarsku da odgodi planirani datum za uvođenje eura i tek treba odobriti prijedlog proračuna za 2023.

Politička nestabilnost omela je i sposobnost Bugarske da iskoristi fondove EU-a za oporavak nakon pandemije koronavirusa, a analitičari i birači strahuju od još jednih izbora kasnije ove godine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u priopćenju je zahvalila Gabriel na njezinom radu i poručila da će izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager i potpredsjednik Margaritis Schinas preuzeti njezin dosadašnji resor.

Vestager će biti zadužena za inovacije i istraživanja, a Schinasu će pripasti obrazovanje, kultura i mladi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!