Markijan Lubkivski: Život se vraća u Kijev, Rusi žele uništiti infrastrukturu i stanovništvo

21.04.2022.

09:47

Autor: HRT/A.P.C.

Markijan Lubkivski govori o stanju u Kijevu i ruskoj agresiji

Markijan Lubkivski govori o stanju u Kijevu i ruskoj agresiji

Foto: HTV/IMS / HRT

Makijan Lubkivski, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, sada na dužnosti tajnika potpredsjednice ukrajinskog parlamenta, s kojom je u posjetu Varšavi, govorio je u razgovoru za HTV-ov specijal "Rat u Ukrajini" o situaciji u Kijevu, drugim gradovima Ukrajine i humanitarnoj krizi nastaloj zbog ruske agresije.  

Markijan Lubkivski zahvalio se Zagrebu i hrvatskom narodu na potpori koju, kaže, Ukrajinci osjećaju svaki dan.


- Situacija u Kijevu relativno je mirna, samo jednom prošle noći bila je oglašena uzbuna, rekao je. 


Dodao je da je trenutačno s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta u Varšavi, a obilaze ukrajinske izbjeglice.


- U Poljskoj ima 2,8 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Ovo je strašna, jako teška priča. Uglavnom su to žene, njih 95%. Ima onih koji su bez novca, koji nemaju gdje i nemaju ništa, izgubili su i kuće i svoje najbliže. Poljska radi fantastično u smislu potpore Ukrajincima, rekao je.


Kazao je da među izbjeglicama ima mnogo žena koje su silovane, a mnoge od njih su trudne. 


- To su ratni zločini koji će apsolutno biti kažnjeni, kazao je Markijan Lubkivski. 


Iz Kijeva je, kaže, došao autom preko cijele Ukrajine u glavni grad u kojem je uglavnom mirno, svaki se dan vraća život. 


- Vraća se otprilike 40-50 tisuća Kijevljana. Gradonačelnik Kijeva zatražio je da još malo pričekaju, jer ipak Kijev ostaje meta za bombardiranje i raketiranje. Mi u glavnom gradu isto tako očekujemo napad svakog dana. Nije situacija kao što je u Mariupolju ili Harkivu, ali je pod kontrolom, rekao je.  Naše misli su uz naše vojnike i naše civile koji se tamo bore protiv agresora, rekao je. Markijan Lubkivski, kaže još nema potvrđenu informaciju o tome da su ruske snage ušle u gradove Rubižno i Kreminu u Luhanskoj oblasti, a kada je dobije, javit će.


Ruskim snagama cilj je uništiti kompletno stanovništvo i infrastrukturu 


- Vodi se borba, znate da su ruske snage krenule na istoku punom snagom, međutim stale su. Ne mogu one probiti ukrajinsku obranu. Naši dečki se bore tamo jako dobro, kazao je Lubkivski. 


- U Mariupolju i Harkivu već je stanje humanitarne katastrofe, u oba ta grada uništeno je 95% zgrada. U Harkivu agresor ide kvart po kvart, gađa raketama i bombama. Cilj im je uništiti kompletno i stanovništvo i svu infrastrukturu, zaključio je Lubkivski.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!