Markijan Lubkivskij: Cijela Ukrajina je sada ujedinjena

24.02.2022.

08:29

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Markijan Lubkivskij bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj

Markijan Lubkivskij bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Napetost je na vrhuncu. Ukrajina je proglasila izvanredno stanje i pozvala svoje državljane da napuste Rusiju. Iz trenutka u trenutak stanje se mijenja, a kakvo je trenutno stanje u Ukrajini, za Dobro jutro, Hrvatska je govorio Markijan Lubkivskij bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine.

- U 4 sata po hrvatskom vremenu Rusija je počela s granatiranjem i raketiranjem cijelog teritorija Ukrajine. Napadi su duž cijele granice, tenkovi se pokušavaju probiti kod teritorija Bjelorusije, to je bratska zemlja Rusije koja je pustila ruske tenkove da ulaze sa sjevera. Također, napadnuti smo i s juga, s teritorija našeg Krima koji je okupirala Ruska federacija, rekao je.

Situacija je, dodao je, dosta napeta, nema panike, idemo u rat kao što ste i vi išli '91.

Putin tvrdi da napada vojne ciljeve, Lubkivskij kaže da laže.

- Jutros je javio da počinje specijalna operacija na teritoriju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, a sada su raketirani objekti po cijeloj Ukrajini, rekao je.

Putin je u svom sinoćnjem obraćanju pozvao Ukrajince da polože oružje i vrate se kućama, Lubkivskij kaže da će umrijeti, ali će ostati tu gdje jesu i branit će svoju zemlju, neće to dopustiti.

- Cijela Ukrajina je sada ujedinjena, svi smo zajedno s predsjednikom, Vladom, ministarstvom obrane, ako treba ratovati, ratovat ćemo. Idemo obraniti našu zemlju. Nema panike, ostajemo u Kijevu, u svim gradovima, rekao je.

Na pitanje u kojem smjeru bi sve ovo moglo otići, rekao je da računaju, prije svega, na vlastite snage, na snage ukrajinskog naroda. Puno bi im značilo kada bi se međunarodna zajednica ujedinila i krenula odlučno obraniti Ukrajinu, u diplomatskom smislu, da Rusija bude izbačena iz svih međunarodnih institucija, uključujući Ujedinjene narode i Vijeće sigurnosti. Traže osobne sankcije protiv svih ruskih čelnika, protiv onih koji su glasali da se ratuje u Ukrajini, protiv vojnog i političkog rukovodstva Ruske federacije i njihovih obitelji, da im se zamrznu računi, da im se zabrani ulaz u EU, jer će tada osjetiti da smo svi zajedno. Očekuju pomoć strateških partnera.

CNN je napravio istraživanje prema kojem svaki drugi Rus smatra kako bi bilo ispravno Ukrajinu vojnim sredstvima odgovoriti od nauma da se pridruže NATO-savezu. Lubkivskij je rekao da je ovo Putinom kraj, dobivaju tisuće poziva iz Rusije, kaže da su Rusi zaprepašeteni, ne mogu vjerovati da bi Putin krenuo u rat protiv "bratske Ukrajine".

Reagirali su američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer, ali ukrajinski ministar vanjskih poslova je rekao da svijet mora zaustaviti Putina. Lubkivskij je rekao da nikoga ne mogu moliti da dođe ratovati za Ukrajinu, sami će se izboriti, ali traži odlučnost u stopiranju Putina na političkom, diplomatskom polju.

- Ovo je vrlo važno za nas. Već smo dobili veliku količinu oružja, zahvalni smo našim partnerima. Važno je da se mi ovdje branimo, a da nas podržava svijet u smislu oštre reakcije na ono što nam radi Ruska federacija, rekao je.

Kijev danas funkcionira kao da je mir, rekao je, iako je raketiran. Ljudi žive, moramo živjeti, moramo se izboriti, dodao je.

Rusija je tjednima gomilala svoje snage na granici, nadao se da do napada ipak neće doći, do zadnjega nije vjerovao da će početi rat. Strahuje za svoju obitelj, ali ne strahuje obraniti svoju zemlju.

- Svijet ratuje, velike sile vode taj rat, ali mi smo sada žrtva agresije, mi nismo počinili genocid, nismo učinili ništa da nas raketiraju, rekao je.

Ovo je točka nakon koje više nema povratka ka Rusiji, ističe dodavši da započevši rat protiv Ukrajine, Putin ju je izgubio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!