07:40 / 10.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Marokanski novinar osuđen na pet godina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Marokansko pravosuđe osudilo je novinara Soulaimanea Raissounija (49) na pet godina zatvora zbog "seksualnog napada", za koji on tvrdi kako je lažan i izmišljen kako bi ga se zastrašilo.

Raissouni je prije više od godine dana priveden u svojoj kući u Casablanci nakon pritužbe LGBT aktivista zbog "seksualnog napada".


Novinar, koji je godinama pisao o nekim od najosjetljivijih pitanja u zemlji, uključujući protuvladine prosvjede koji su izbili 2011. i 2016. godine, cijelo vrijeme tvrdi kako su navodi lažni i izmišljeni kako bi ga se zastrašilo. U znak prosvjeda posljednjih 90 dana štrajka glađu.


Raissouni je jedan od najmanje 10 marokanskih novinara zatvorenih posljednjih godina, od kojih je većina optužena za seksualne zločine i druga djela koja se u Maroku smatraju ilegalnima.


Grupe za zaštitu prava smatraju kako je glavni cilj vlasti ušutkati malu grupu nezavisnih novinara u zemlji lažnim i politički motiviranim optužbama.


- Uhićuje se više ljudi nego što se testira na virus, napisao je Raissouni u kolumni nekoliko dana prije uhićenja u svibnju 2020. godine.


Marokanska vlada je izjavila kako je Raissouni dobio "sve garancije poštenog suđenja" i da njegova tužba ni tužbe drugih novinara nisu povezane s njihovim radom.


Dodali su kako je Raissouni posljednjih tjedana ponekad jeo i da je "njegovo zdravstveno stanje i dalje normalno, usprkos gubitku kilograma."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!