07:18 / 20.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Masakr u kanadskoj Novoj Škotskoj

Među žrtvama pucnjave na nekoliko mjesta u kanadskoj pokrajini je i policajka Heidi Stevenson, veteranka sa 23-godišnjim stažem, i majka dvoje djece (foto: RCMP in Nova Scotia)

Među žrtvama pucnjave na nekoliko mjesta u kanadskoj pokrajini je i policajka Heidi Stevenson, veteranka sa 23-godišnjim stažem, i majka dvoje djece (foto: RCMP in Nova Scotia)

Foto: - / -

Masovne pucnjave razmjerno su rijetke u Kanadi, koja ima strože zakone o kontroli oružja od SAD-a. U Novoj Škotskoj, kao i u cijeloj Kanadi, na snazi su odredbe o ostanku kod kuće zbog pandemije izazvane koronavirusom.
Napadač prerušen u policajca ubio je najmanje 16 ljudi u kanadskoj pokrajini Novoj Škotskoj tijekom 12-satnog divljanja, rekle su vlasti. Riječ je o najgorem masovnom ubojstvu u moderno doba u toj zemlji.

Među žrtvama pucnjave na nekoliko mjesta u kanadskoj pokrajini je i policajka Heidi Stevenson, veteranka s 23-godišnjim stažem i majka dvoje djece.

Jedan policajac je ozlijeđen

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) priopćila je da je napadač, 51-godišnji Gabriel Wortman, koji je radio kao zubni protetičar, bio odjeven u policijsku odoru. Svoj je automobil detaljno preuredio da izgleda kao policijski.

Policija je rekla da je Wortman mrtav, no nije potvrdila izvješće mreže CTV da su ga ubili pripadnici RCMP-a.

Wortman je pobio ljude na nekoliko lokacija u Novoj Škotskoj. Povjerenica RCMP-a Brenda Lucki rekla je za kanadske medije da je policija potvrdila pogibiju najmanje 16 osoba i napadača.

- Nema naznaka da je masovno ubojstvo povezano s terorizmom, dodala je.

Policija je rekla da ne postoji očita veza između Wortmana i barem nekih njegovih žrtava te da ne znaju što bi mogao biti motiv zločina.

- Ovo je poguban dan za Novu Škotsku i ostat će još godinama urezan u našoj svijesti, rekao je Lee Bergerman, zapovjednik RCMP-a u Novoj Škotskoj.

Broj mrtvih premašuje broj žrtava masakra u Montrealu 1989., kad je napadač ubio 15 žena. Masovne pucnjave razmjerno su rijetke u Kanadi, koja ima strože zakone o  kontroli oružja od SAD-a.

U Novoj Škotskoj, kao i u cijeloj Kanadi, na snazi su odredbe o ostanku kod kuće zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Policija je saznala za ubojstva u subotu navečer nakon više dojava o pucnjavi u kući u malome priobalnom gradu Portapiqueu, oko 130 kilometara sjeverno od pokrajinskoga središta Halifaxa.

- Kad je policija stigla na mjesto događaja, locirala je nekoliko žrtava pokraj kuće i u njoj, rekao je Chris Leather, zapovjednik krim-policije RCMP-a u Novoj Škotskoj.

Nekoliko zgrada u gradu bilo je zapaljeno, a policija je u jednom trenutku počela razmjenjivati vatru s Wortmanom. Nakon toga otkriveno je da je ubio ljude na još nekoliko lokacija.

- Još ne znamo koliko je ukupno žrtava, rekla je Leather.

U jednom trenutku vidjelo se da je Wortman na sebi imao, ako ne cijelu, onda dijelove policijske uniforme, rekao je Leather.

No nije precizirao je li napadač bio prerušen u policajca kad je počinio ubojstva.

- Činjenica da je imao na raspolaganju uniformu i policijski automobil pokazuje da to nije bio slučajni čin, rekao je Leather.

"Čuli smo pucnjavu"

Prema internetskoj stranici Stomatološke udruge Nove Škotske, Wortman  je radio u stomatološkoj klinici u Dartmouthu, blizu Halifaxa.

Odgovarajući na pitanje, Leather je rekao da će policija istražiti moguću povezanost sa zatvaranjem svih tvrtki koje nisu nužne tijekom pandemije.

Mještanka je rekla da je tijekom vožnje u nedjelju vidjela dva zapaljena automobila.

- Ondje je stajao policajac, potrčao je prema zapaljenom automobilu, kazala je za CBC.

Začuli smo pucnjavu, rekla je.

Televizijske snimke iz Portapiquea pokazuju dva zapaljena automobila.

Novoškotski premijer Stephen McNeil osudio je zločin i nazvao ga besmislenim činom nasilja.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će vlada pomoći stanovnicima Nove Škotske da prebrode tragediju.

Izrazio je sućut žrtvama i kazao da je riječ o strašnom zločinu.

Najnovija ubojstva nisu najsmrtonosniji čin nasilja u povijesti zemlje. U rušenju zrakoplova Air India 1985., u kojemu je bila bomba, među 329 poginulih bilo je 268 Kanađana.  
Foto: REUTERS/John Morris

Foto: REUTERS/John Morris

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!