10:47 / 06.11.2018.

Autor: D.M./E.L.S./HRT

Masovan odziv Amerikanaca na izborima

-

-

Foto: - / -

Amerikanci izlaze na izbore - biraju 435 zastupnika, 35 od stotinu senatora i guvernera u 36 od 50 saveznih država.
Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, dvije godine nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima za Bijelu kuću, javljaju agencije.U SAD-u ne postoji središnje izborno povjerenstvo koje vodi evidenciju birača, no čini se da je u državama New York, Teksas i Maryland, kako su za AFP potvrdili službenici na glasačkim mjestima, odziv birača velik.

Izborima na polovici mandata obično se ne odazove veliki broj građana s pravom glasa, no sada je najmanje 38 milijuna Amerikanaca glasalo unaprijed, osobno ili poštom, što je za 40 posto više nego na izborima 2014.

Amerikanci biraju Kongres: Trump bacio sve karte na migrante
Hoće li međuizbori u SAD-u išta promijeniti u Europi?

Moguće je da će u utorak ili srijedu odaziv birača biti manji, no u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone, broj registriranih birača već je premašio sveukupan broj birača na izborima 2014.

Trump je grozan, kazala je bivše republikanka, 83-godišnjakinja iz mjesta Laguna Beach u Kaliforniji.

Ja sam u Chicagu glasao za republikanskog kandidata. Iznimno sam zadovoljan stanjem u gospodarstvu, kazao je novinaru 27-godišnji James Gerlock.

Glasači na ovim izborima biraju cijeli saziv Zastupničkog doma, njih 4435 u donjem domu Kongresa, trećinu Senata, 35 od 100 senatora, te također 36 od 50 guvernera.

Premda se ime Donalda Trumpa ne nalazi na glasačkim listićima, mnogi Amerikanci doživljavaju izbore kao referendum o predsjedniku. U konzervativnim državama poput Kanzasa ili Južne Karoline očekuje se pobjeda republikanskih kandidata, no  Trumpova popularnost pada na nacionalnoj razini.

"Sada znate da nisam bezvezan, iako me neki žele tako prikazati. Ali reći ću vam - bit će tako ako ne pobijedimo. Ako dobro prođemo, onda će reći da ja nemam ništa s time. I to je u redu. Već smo se naviknuli na to. I onda će to izgledati kao dodjela Oscara", poručio je uoči izbora američki predsjednik Donald Trump.

U državama u kojima se demokrati i republikanci bore za prevlast i utrke su tijesne, Trumpovo ime moglo bi biti otegotna okolnost. Kandidati njegove stranke nastoje usredotočiti svoju kampanju na solidan gospodarski rast, a demokrati čine sve da skrenu pozornost na Trumpove kontroverzne politike o imigrantima, zdravstvu ili trgovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!