21:08 / 10.08.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Masovna pljačka i pucnjava u Chicagu

Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski

Foto: REUTERS/Kamil Krzaczynski

Foto: - / REUTERS

Napetosti su izbile kad je policija uzvratila na vatru 20-godišnjeg sumnjivca koji im je pokušao pobjeći.
Neredi i sukobi u Chicagu. Policajci su otvorili vatru na pljačkaše i uhitili više od 100 huligana koji su u velikom broju napali luksuznu trgovačku četvrt, pljačkali trgovine i razbijali prozore. Ozlijeđeno je najmanje 13 policajaca, a vatrenim oružjem su ranjeni i jedan zaštitar te civil.

Napetosti su izbile kad je policija uzvratila na vatru 20-godišnjeg sumnjivca koji im je pokušao pobjeći. Sumnjivac je ranjen, a na društvenim mrežama počele su kružiti objave u kojima se poticalo na pljačku u središtu grada.

Načelnik policije David Brown ocijenio je da je riječ o čistom kriminalu, a gradonačelnica Lori Lightfoot naglasila je da se incident razlikuje od opravdane pobune koja je izbila nakon smrti Georgea Floyda, kojeg su 25. svibnja ubili policajci u Minneapolisu.

- Ovo nije bio organizirani prosvjed. Ovo je bio incident čistog kriminala, rekao je Brown na konferenciji za novinare.

- Ono što se dogodilo u našem gradu sinoć i jutros, naravno, duboko je bolno za svakog stanovnika Chicaga. Ovo je bio napad na naš grad. To potkopava javnu sigurnost i rađa osjećaj nesigurnosti među našim stanovnicima. To također potkopava naše napore da se oporavimo. Iste prodavaonice koje su sinoć stradale prije toga, rekla je Lightfoot.

U to je područje poslano 400 policajaca, a dočekale su ih stotine ljudi - mnogi od njih izlazili su iz opljačkanih trgovina s rukama punim robe.

Gradske vlasti ističu kako je riječ o čistom kriminalu i naglašavaju da se incident razlikuje od opravdane pobune nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg su ubili policajci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!