13:13 / 24.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Masovne racije i uhićenja Jehovinih svjedoka diljem Rusije

Ilustracija: REUTERS/Maxim Shemetov

Ilustracija: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Ruske pravosudne vlasti izvele su u utorak masovne racije diljem zemlje u prostorijama Jehovinih svjedoka te su privele brojne osobe.
Ruske pravosudne vlasti izvele su u utorak masovne racije diljem zemlje u prostorijama Jehovinih svjedoka te su privele brojne osobe u sklopu istrage o kriminalnim radnjama, objavilo je Istražno povjerenstvo.

Pravosudne vlasti objavile su da su otvorile istragu zbog sumnje da ta vjerska zajednica koju Rusija naziva "ekstremističkom" i proglasila ju je ilegalnom, organizira aktivnosti u svom nacionalnom centru i podružnicama.

Ruski Vrhovni sud naredio je raspuštanje Jehovinih svjedoka 2017., a u gušenju njezina rada neki su sljedbenici završili u zatvoru, a neki su optuženi za kriminalne radnje.

Istražno povjerenstvo navodi da je identificiralo brojne skupine sljedbenika u više od 20 ruskih regija i da su mnogi privedeni u sklopu istrage.

Neki od njih privatno su se sastajali u stanu u sjeverozapadnoj Moskvi od lipnja 2019.  i razgovarali o vjerskim pitanjima te su preobratili neke Moskovljane, tvrdi povjerenstvo.

Jehovini svjedoci pod pritiskom su godinama u Rusiji kojom dominira Ruska pravoslavna crkva, a nju snažno podržava predsjednik Vladimir Putin. Godine 2018. Putin je rekao da ne razumije zašto vlasti progone Jehovine svjedoke te dodao da to treba istražiti.

Kremlj je u utorak odbio komentirati vijest o racijama. Ni predstavnici Jehovinih svjedoka nisu još odgovorili agenciji Reuters na upit za komentar.

Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska zajednica koja propovijeda svoje učenje od vrata do vrata, proučava Bibliju i odbija služiti vojsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!