Masovni ubojica osuđen za smrt 17 učenika dobio doživotni zatvor

03.11.2022.

07:28

Autor: P.F./Hina

Nikolas Cruz

Nikolas Cruz

Foto: Amy Beth Bennett / Reuters

Sud na Floridi osudio je Nikolasa Cruza (24) na kaznu doživotnog zatvora nakon što je u veljači 2018. poluautomatskom puškom ubio 17 učenika i članova osoblja u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi.

Porota je prošlog mjeseca donijela odluku da Nikolasa Cruza poštedi smrtne kazne te odabrala doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja za jedno od najsmrtonosnijih masovnih ubojstava u povijesti SAD-a.

Cruz je prošle godine priznao krivnju za ubojstvo s predumišljajem za svoje divljanje 14. veljače 2018.

Sutkinja okružnog okruga Broward Elizabeth Scherer pristala je na zahtjev tužiteljstva da prvo dopusti rođacima Cruzovih žrtava da se obrate sudu prije izricanja kazne. Postupak izricanja presude počeo je u utorak izjavama o utjecaju na žrtve.

Brojni rođaci žrtava osudili su odluku porote i kritizirali državni zakon da odluka 12-člane porote mora biti jednoglasna kako bi osudili osobu na pogubljenje.

- Koliko bi zločin morao biti teži da bi opravdao smrtnu kaznu?, rekla je Annika Dworet, majka 17-godišnje žrtve Nicholasa Dworeta.

Neki su rođaci također kritizirali Cruzove odvjetnike, koji su bezuspješno prigovarali sucu zbog kritika na njihov račun i porotnika, ističući da Cruz ima ustavno pravo na pravno zastupanje.

Rođaci mnogih žrtava izravno su se obratili Cruzu, koji je nosio velike naočale i  masku za COVID-19. Cruz je imao 19 godina u vrijeme napada na srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Anne Ramsay, majka 17-godišnje Helene Ramsay, rekla mu je da je čisto zlo, Inez Hixon nazvala ga je domaćim teroristom jer je ubio njezinog svekra, voditelja školske atletike Chrisa Hixona.

Samantha Fuentes, koju je Cruz pogodio u nogu, poručila mu je da je mrski fanatik s AR-15 i kompleksom boga.

- Bez svojeg glupog pištolja ti si ništa, poručila mu je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!