Matthew McConaughey održao emotivan govor o pucnjavi u Uvaldeu

08.06.2022.

15:23

Autor: P.F./Hina

 Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Glumac Matthew McConaughey, rodom iz teksaškoga grada Uvaldea, sastao se s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i u emotivnom govoru na brifingu za novinare pozvao na dodatne mjere koje bi Kongres trebao poduzeti u pogledu kontrole oružja te je na rubu suza govorio o ubijenima u prošlomjesečnoj pucnjavi u osnovnoj školi u njegovu rodnome gradu.

Devetnaestero djece i dvoje učitelja 24. svibnja je u osnovnoj školi Robb u rodnome McConaugheyevu gradu ubio naoružani 18-godišnji napadač.

Okupljenima je kazao da su on i njegova supruga Camila Alves veći dio proteklog tjedna proveli s obiteljima ubijenih u njegovu rodnome gradu. Pokazao je njihove fotografije i u prostoriju za brifinge donio zelene tenisice koje su pripadale ubijenoj djevojčici, a na kraju su poslužile za identifikaciju njezina tijela nakon pucnjave. Na jednoj od cipela bilo je nacrtano srce. Glumcu je bilo vrlo teško govoriti. Nekoliko je puta bio na rubu suza dok je pokazivao slike ubijene djece.

- Pomoću ovih tenisica su je identificirali. Nisu mogli nikako drugačije. Što kažete na to?, retorički je upitao McConaughey na konferenciji za novinare, dodavši da bi priče o životima žrtava iz osnovne škole u Uvaldeu trebale biti ispričane.

Iznio je kratku biografiju svih žrtava pucnjave, u jednome trenutku snažno udarivši šakom o govornicu. 52-godišnji glumac je govorio o vlastitom odrastanju u gradu u južnome Teksasu.

- Uvalde je mjesto gdje su me naučili da poštujem moć i mogućnosti oružja. Uvalde je mjesto gdje sam naučio odgovorno posjedovati oružje, rekao je. 

McConaughey se prošle godine kandidirao za guvernera Teksasa, no na kraju je odustao.

- Dok odajemo počast žrtvama, dok im odajemo priznanje, moramo priznati i to da je ovaj put, čini se, nešto ipak drugačije. Možda postoji održiv put naprijed. Čini se da su odgovorne strane u ovoj raspravi barem predane tomu da sjednu za isti stol i razgovaraju o novome, boljem putu naprijed. Vjerujem da postoji mogućnost smislenih reformi zakona o oružju. Minimalnu dob za kupnju oružja trebalo bi s 15 podići na 21 godinu, a trebalo bi promijeniti i druge propise i omogućiti vlastima da privremeno oduzmu oružje osobama koje bi mogle predstavljati prijetnju javnosti, kazao je glumac.

Istaknuo je i da je odgovornim vlasnicima oružja dojadilo da neki poremećeni pojedinci zloupotrebljavaju Drugi amandman.

- Ovi propisi nisu korak unatrag. Oni su korak naprijed za civilno društvo. Ovo ne bi trebalo biti stranačko pitanje. Ne postoji demokratska ili republikanska vrijednost u jednom jedinom činu ovih napadača. Moramo skupiti hrabrost i ispoštovati svoje moralne obveze, istaknuo je.

Glumac, koji je sa zastupnicima na Capitol Hillu ranije tijekom dana razgovarao o zakonu o reformi oružja, zamolio je političare da promijene način na koji pristupaju svome poslu bez obzira na stranačku pripadnost. No činilo se ipak da su njegovi komentari upućeni republikancima u Kongresu koji se protive zakonu o oružju.

Priznajmo... ne možemo uistinu biti lideri živimo li samo za politički reizbor, rekao je glumac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!