08:13 / 25.07.2018.

Autor: S.F. / Hina

Mattis hladno odgovorio na rusku ponudu za suradnju u Siriji

Foto: Ye Pingfan/XINHUA/PIXSELL

Foto: Ye Pingfan/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je hladnim tonom odgovorio na rusku ponudu za suradnju u Siriji.
Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je hladnim tonom odgovorio na rusku ponudu za suradnju u Siriji koju je Moskva predstavila kao rezultat susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali Vladimir Putin i Donald Trump.

"U Siriji zajedno s Rusijom osiguravamo uvjete za sprječavanje zrakoplovnih nesreća u našim operacijama" protiv džihadista skupine Islamske države kako bismo spriječili situacije opasne za vojnike obiju zemalja, rekao je čelnik Pentagona na tiskovnoj konferenciji.

"No nećemo činiti ništa više od toga sve dok državni tajnik i predsjednik ne odluče kada ćemo, zajedno sa saveznicima, početi suradnju s Rusijom", rekao je Mattis koji je bio u društvu američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

"To se još nije dogodilo i bilo bi prerano da u ovom trenutku ulazim u pojedinosti jer ne činimo ništa više od toga", zaključio je.
Pompeo nije dao nikakav komentar o tome, ali je u petak potvrdio da su ruski i američki predsjednik na summitu 16. srpnja razgovarali o "rješavanju sirijskog sukoba i o povratku izbjeglica" iz Libanona i Jordana u domovinu.

Rusko ministarstvo obrane u petak je ponudilo suradnju Sjedinjenim Državama kako bi se osigurao povratak izbjeglica u Siriju.
U ponudi se "vodi računa o dogovoru koji su ruski i američki predsjednik postigli na svom susretu u Helsinkiju" u ponedjeljak, dodao je visoki dužnosnik ministarstva, general Mihail Mizincev u priopćenju.

Putin i Trump 16. srpnja u Helsinkiju

Trump i Putin sastaju se unatoč optužnicama

"Trump i Putin trebaju pokazati odgovornost za globalnu stabilnost"


Vladimir
Putin i Donald Trump su nakon bilateralnog susreta u finskoj prijestolnici objavili da su se dogovorili o nekoliko pitanja, napose o Siriji, ne navodeći pojedinosti.

Četiri dana poslije Pentagon je najavio dodatnu vojnu pomoć od 200 milijuna dolara Ukrajini koja se bori s proruskim separatistima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!