11:45 / 02.02.2018.

Autor: HRT

May s Kinom potpisala ugovore vrijedne više od 13 mlrd. dolara

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Ugovori će omogućiti otvaranje više od 2500 radnih mjesta diljem Velike Britanije, objavila je britanska vlada.
Britanska premijerka Theresa May otputovala je iz Kine, nakon trodnevnog boravka tijekom kojeg je potpisala ugovore vrijedne 13,26 milijardi američkih dolara (9,3 milijarde funti). Ispraćena je uz obećanje predsjednika Xi Jinpinga da će dodatno unaprijediti "zlatno razdoblje" u odnosima dviju zemalja.

Nakon odluke o Brexitu, Velika Britanija želi se pozicionirati kao globalna trgovinska sila, a Kina, drugo gospodarstvo svijeta, visoko je na listi zemalja s kojima London želi potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Kineske investicije pomažu Britaniji u razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta, s oko 50.000 britanskih tvrtki koje uvoze robu iz Kine i više od 10.000 onih koje svoju robu prodaju na kineskom tržištu.

Potpisani ugovori omogućit će otvaranje više od 2500 radnih mjesta diljem Velike Britanije, objavila je britanska vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!