15:41 / 25.01.2018.

Autor: HRT

McAlister podsjetio Beograd na obveze vezane uz slobodu medija

-

-

Foto: - / -

Dužnosnik EU-a sugerirao je i da se Srbija treba snažnije uhvati ukoštac s prijetnjama i napadima na novinare te da mora uspostaviti pogodno ozračje za medijski pluralizam.
Srbiji je potreban jasan napredak u vezi s poštovanjem neovisnosti medija i mora se ozbiljnije suprotstaviti prijetnjama i napadima na novinare, poručio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAlister u izjavi beogradskom tisku.

Postoji potreba da se održi i njeguje prostor za politički dijalog, kritičku raspravu kao i izražavanje sučeljenih mišljenja, ocijenio je McAlister za list 'Danas', govoreći o zadacima i obvezama iz Poglavlja 23 koje vlasti u Srbiji moraju ispuniti u procesu eurointegracija.

Dužnosnik EU-a sugerirao je i da se Srbija treba snažnije uhvati ukoštac s prijetnjama i napadima na novinare te da mora uspostaviti pogodno ozračje za medijski pluralizam.

Preporuka McAlistera je da se moraju pojačati napori u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina te osigurati efikasniji nadzor u borbi protiv korupcije kao i usvojiti novi zakon o financiranju političkih stranaka.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAlister preporučuje vlasti u Beogradu i da "postupno jača bazu podataka koja se odnosi na istrage, kaznena gonjenja, optužnice i konačne presude, uključujući one koje se odnose na slučajeve visoke korupcije".

Na te obveze vlasti u Beogradu upozorio je tijekom posljednje međuvladine konferencije početkom prosinca 2016. i povjerenik EU-a za susjedsku politiku i pridruživanje Johannes Hahn.

Srbija mora ostvariti napredak u neovisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca, poručio je Hahn.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!