Medicinskoj sestri Letby doživotni zatvor za ubojstva novorođenčadi

21.08.2023.

15:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Ubojstvo novorođenčadi

Ubojstvo novorođenčadi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britanska medicinska sestra Lucy Letby (33), jedan od najgorih serijskih ubojica djece u povijesti Britanije, ostatak života provest će iza rešetaka, objavio je u ponedjeljak sudac.

Ona je u petak proglašena krivom za ubojstvo sedmero novorođenčadi i pokušaj ubojstva njih još šestero na odjelu za neonatologiju bolnice u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Letby je radila na odjelu za neonatologiju bolnice Countess of Chesterd tijekom 2015. i 2016., a zločine je počinila u noćnim smjenama.

Njezine žrtve su petorica dječaka i dvije djevojčice. Zločine je počinila tako što je nekima ubrizgala inzulin ili zrak, a neke prisilno hranila mlijekom.

- Ovo je bila okrutna i proračunata kampanja ubojstva djece, a radilo se o najmlađoj i najranjivijoj skupini djece", rekao je sudac James Goss, koji je Letby osudio na kaznu doživotnog zatvora bez izgleda da ikada bude oslobođena.

"Vaši postupci odraz su duboke zlonamjernosti koja graniči sa sadizmom... Vi nemate grižnju savjesti. Nema olakotnih čimbenika, kazao je Goss.

U rukom pisanoj poruci koju je policija pronašla pretražujući dom Letbyjeve piše: "Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih. Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo napravila".

- Lucy Letby povjereno je da štiti najosjetljivije bebe. Oni koji su s njom radili nisu znali da je među njima ubojica, rekla je Pascale Jones, jedna od tužiteljica.

- Dala je sve od sebe da prikrije svoje zločine, mijenjajući načine na koje je ozljeđivala novorođenčad o kojoj se brinula, dodala je Jones.

Presuda, izrečena nakon desetomjesečnog suđenja na sudu u Manchesteru, čini Letby jednom od najgorih serijskih ubojica djece u povijesti Britanije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!