Mediji: Članovi vlade razmišljaju o zbacivanju Trumpa

07.01.2021.

08:27

Autor: HRT

default error photo
Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija.
Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija. 

➡️ Američki Senat nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi Bidenovu pobjedu
➡️ Twitter blokirao Trumpa na 12 sati
➡️ Reakcije na nasilje u Washingtonu

Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi nesposobnim obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore.

CBS dodaje kako se taj zahtjev još nije predao potpredsjedniku Mikeu Penceu koji je na Twitteru najstrože osudio nasilje na Kapitolu.


Na uklanjanje Trumpa s vlasti, dva tjedna prije no što u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden, otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija France Presse.

Svi demokrati u pravosudnom odboru američkog Zastupničkog doma poslali su pismo Penceu u kojem ga traže da aktivira 25. amandman u interesu demokracije.

Za njih je predsjednik mentalno bolestan i nesposoban prihvatiti rezultate izbora 2020. godine. Washington Post piše kako je predsjednik odgovoran za poticanje pobune te da je dokazao da predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji.

Reuters u četvrtak piše kako je nakon nasilja na Kapitolu, u koji su provalili Trumpovi pobornici, ostavku dalo dvoje pomoćnika prve dame Melanije Trump, a da o tome razmišlja još zaposlenika Bijele kuće poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena i njegovog zamjenika Matthewa Pottingera.

Do sukoba u središtu američke demokracije došlo je nakon poziva predsjednika na odlasku da se spriječi krađa na izborima, za koju nije dao dokaze.

S druge strane, više ultrakonzervativnih američkih medija relativiziralo je u srijedu ozbiljnost upada Trumpovih pristaša u Kapitol, pišući o legitimnom bijesu i optužujući bez dokaza radikalnu ljevicu da se infiltrirala u pokret, piše France presse.

Od Newsmaxa do Real America's Voicea, preko One America News Network (OAN), koji je  Donald Trump preporučio nekoliko puta posljednjih tjedana, provlači se teza o infiltraciji skupina ultraljevice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!