21:31 / 15.03.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Mediji: Trump Nijemcima pokušava oteti prava na cjepivo

-

-

Foto: - / -

Trump svim silama pokušava osigurati cjepivo za SAD, ali samo za SAD, rekao je neimenovani predstavnik saveznog ministarstva zdravstva u Berlinu.
Između Njemačke i SAD-a se razvio spor oko cjepiva za koronavirus na kojem radi njemačka tvrtka a za koje Donald Trump želi otkupiti ekskluzivnu licencu za SAD, javio je dnevnik Welt am Sonntag.

- Američki predsjednik pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u SAD ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo, javio je Welt am Sonntag pozivajući se na izvore u ministarstvu zdravstva.

- Trump svim silama pokušava osigurati cjepivo za SAD, ali samo za SAD, rekao je neimenovani predstavnik saveznog ministarstva zdravstva u Berlinu.

Predstavnik ministarstva je objasnio kako je i njemačka vlada zainteresirana za to da se cjepivo protiv koronavirusa razvija i u Njemačkoj i Europi.

Tvrtka CureVac iz južnonjemačkog Tübingena je na internetskoj stranici početkom ožujka objavila kako se predsjednik uprave te tvrtke u Washingtonu sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpredsjednikom Mikeom Penceom, kao i predstavnicima farmaceutskih kompanija okupljenih u radnu skupinu za borbu protiv širenja koronavirusa.

- Tom prilikom raspravljali smo o strategijama i mogućnostima brzog razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa, rekao je predsjednik uprave CureVaca Daniel Menichella.

Kako je za Welt am Sonntag rekao izvor u ministarstvu zdravstva, Njemačka sada pokušava spriječiti da Washington od njemačke tvrtke dobije ekskluzivna prava na cjepivo.

- Njemačka vlada je u intenzivnim pregovorima s tvrtkom CureVac, rekao je predstavnik vlade.

Welt am Sonntag prenio je da njemačka vlada tvrtku CureVac pokušava financijskim ponudama zadržati u Njemačkoj.

Uprava CureVaca je odbila komentirati medijske navode ali je u petak agenciji Reuters objasnila kako se ubrzano radi na novom cjepivu koje bi početkom ljeta moglo biti gotovo.

Der Standard piše kako ovu "akciju" Trumpa Njemačka može spriječiti jer za to ima mehanizme ako vlada misli da je riječ o nacionalnom ili sigurnosnom pitanju.

Američka ponuda je navodno milijardu dolara, a neki njemački mediji javljaju kako je menadžer koji je bio na pregovorima u SAD-u dao otkaz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!