Među četiri smrtno stradala u La Mancheu i jedan adolescent

15.12.2022.

22:40

Autor: M.M./HRT/Hina

Među četiri smrtno stradala migranta u La Mancheu i jedan adolescent

Među četiri smrtno stradala migranta u La Mancheu i jedan adolescent

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Među četiri migranta koji su u srijedu smrtno stradali u La Mancheu, kada je njihov improvizirani čamac potonuo na putu prema Engleskoj je i jedan tinejdžer, rekao je dužnosnik regije Kent, Roger Gough.

Istaknuo je da su lokalne vlasti zbrinule dvanaestero maloljetnika bez pratnje. Oni su bili među 39 osoba koje su preživjele brodolom.

Ministarstvo unutarnjih poslova AFP-u nije potvrdilo Goughove informacije, već se pozvalo na podatke dobivene od medicinskog vještaka.

- Spašene su ukupno 43 osobe, od kojih je nažalost četvero umrlo, rekao je u četvrtak glasnogovornik britanske vlade.

Brodolom se dogodio otprilike godinu dana nakon prethodnog brodoloma u kojemu je, u nastojanju da stigne do britanske obale, smrtno stradalo 27 migranata.

Trenutačno su temperature na migrantskoj ruti između Engleske i Francuske vrlo niske.

Od početka godine prometne vode La Manchea pokušalo je prijeći više od 45.000 migranata. Britanske su vlasti u srijedu u osam brodova otkrile 401 migranata.

Pitanje migranata vrlo je osjetljivo za konzervativnu vladu koja je obećala da će brexit omogućiti zemlji da "povrati kontrolu" nad svojim granicama.

London je sredinom studenoga potpisao novi sporazum s Parizom nastojeći ojačati partnerstvo i zajedničku borbu protiv ilegalne imigracije, a premijer Rishi Sunak ovaj je tjedan najavio novi paket mjera za odvraćanje migranata od pokušaja opasnog prijelaza La Manchea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!