Među sedam kandidata za predsjednika Crne Gore i zvijezda društvenih mreža

03.03.2023.

16:16

Autor: T.D./HRT/Hina

Kandidatura influensera Jovana Jodžira Radulovića

Kandidatura influensera Jovana Jodžira Radulovića

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Crnogorska Državna izborna komisija potvrdila je u petak kandidaturu influencera Jovana Jodžira Radulovića, pa će prvi put na izborima u Crnoj Gori sudjelovati i netko tko je popularnost stekao na društvenim mrežama.

Jovan Radulović popularnost u Crnoj Gori i regiji stekao je skečevima koje objavljuje na Facebooku i Instagramu.

Radulović je uspio prikupiti osam tisuća potpisa nužnih za predsjedničku kandidaturu, koje je predao u nedjelju nekoliko sati prije isteka roka za prijavu, ali mu je Državna izborna komisija vratila materijal na dopunu kako bi dopunio listu potpisa podrške. Nakon što je u propisanom roku dostavio dopunjenu listu njegova kandidatura je potvrđena.

U izbornoj utrci za predsjednika Crne Gore sudjelovat će ukupno sedam kandidata, a smatra se sigurnim da će se u drugom krugu naći aktualni predsjednik Milo Đukanović.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, borba za ulazak u drugi krug vodi se između čelnika prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrije Mandića i Jakova Milatovića iz Pokreta Europa sad, rastuće političke stranke koju su osnovali ministri iz prijašnje vlade Zdravka Krivokapića i koja je pobijedila na lokalnim izborima u Podgorici. Za njezina je mandata minimalna plaća u Crnoj Gori porasla s 220 na 450 eura.

Uz njih kandidati su i bivši predsjednik crnogorskog parlamenta građanski orijentirane stranke Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije te Goran Danilović iz prosrpski orijentirane Ujedinjene Crne Gore. 

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. ožujka, a drugi krug 14 dana poslije.

Funkcija predsjednika Crne Gore više je simbolična jer on prema Ustavu predstavlja državu u inozemstvu, prima akreditacije, potpisuje zakone koje izglasa parlament te je na čelu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!