Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila izvješće o stanju u NE Zaporižja

07.09.2022.

Zadnja izmjena 18:49

Autor: Elizabeta Gojan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Stanje u Ukrajini

Stanje u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

I dok Putin prijeti Zapadu prekidom isporuke energenata, u Ukrajini se već pripremaju za nestašice tijekom zime. Problem bi mogao nastati i ako dođe do potpunog zatvaranja najveće ukrajinske, ali i europske nuklearne elektrane - Zaporižja koja je pod ruskom okupacijom. Elizabeta Gojan javila se iz Kijeva za središnji Dnevnik:

- Ruski predsjednik Putin ponovno je zanijekao da postoji bilo kakva vojna oprema na području Zaporižja.

Šef ukrajinske agencije za nuklearnu sigurnost novinarima je rekao kako je NE Zaporižja trenutno isključena iz električne mreže nakon napada granatama te da Ukrajina razmatra njeno potpuno zatvaranje zbog sigurnosih razloga.

Iako nukelarka trenutno prizvodi energiju potrebnu za hlađanje reaktora vrlo lako bi se moglo dogoditi da pređe na generatore koje pokreću dizel gorivom. Tvrdi da se je gotovo nemoguće zbog rata koji se odvija doći do potrebnih zaliha dizela.

U Kijevu je sada vidljivo kako je puno građana napustilo grad, rekla je Gojan.

video thumb

Evo što su joj rekli mladi Kijevljani koji su ostali u gradu tijekom rata:

- Branio sam svoju obitelj blizu Hersona kao pripadnik Nacionalne garde. No sada sam u Kijevu odlučio tako zarađivati i pomoći gardi jer vjerujem u to što rade.

- Ovo je moj rodni grad i volim ga, ne želim ga zamijeniti bilo kojim drugim. Obitelj me pokušala nagovoriti da se odselim u sigurniju zonu, ali ja sam to odbila.


video thumb

- Dan je počeo uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka, a tako je i u većini ukrajinskih gradova, rekla je ranije danas Gojan javljajući se u program HTV-a te dodala kako je ovdje glavna tema NE Zaporižja.

Ruski ministar Sergej Lavrov zatražio je pojašnjenje od inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, stoga što je bio nezadovoljan izvještajem objavljenim jučer u kojem stoji da je ukrajinsko osoblje pod velikim stresom, osobito njihov ograničen broj, što nije održivo i dovodi do mogućih implikacija na nuklearnu katastrofu.

- To su izvijestili inspektori koji su prošlog tjedna posjetili nuklearnu elektranu koju su ruski vojnici okupirali, ali samu elektranu održava ukrajinsko osoblje, rekla je.

Nakon odluke UN-a da se područje oko nuklearne elektrane proglasi sigurnosnom zonom i da se ruska vojska povuče, pitanje je hoće li to Moskva učiniti, stoga što je do sada odbijala bilo kakvu mogućnost povlačenja, zato što tvrde da oni čuvaju nuklearnu elektranu i da ako se povuku, na njihovo će mjesto doći ukrajinska vojska, govori Gojan.

- Nova premijerka Velike Britanije, Liz Truss, rekla je da će prvi političar s kojim će komunicirati biti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Glavna će biti tema, kako je sama rekla, ekstremna ekonomska situacija zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Truss se čula s američkim predsjednikom Bidenom i dogovorili su se da će pojačati suradnju kako bi se suprotstavili Vladimiru Putinu, a on je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da su sankcije protiv Rusije brzoplete i da se svijet okreće Aziji. Rekao je da je dopustio Ukrajini da izvozi žito, ali da će globalna kriza s hranom biti katastrofalna, izvijestila je Gojan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!