Stranke desnog centra na Bledu raspravljaju o ratovima

18.05.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: IMS HTV-a/HRT

Konferencija stranaka desnog centra na Bledu

Konferencija stranaka desnog centra na Bledu

Foto: HTV / HRT

Stanje u Ukrajini jedna je od tema međunarodne konferencije stranaka desnog centra koja se održava na Bledu. Domaćini su Slovenska demokratska stranka i njezin predsjednik Janez Janša.

Među sudionicima su i premijer Andrej Plenković te mađarski premijer Viktor Orban. Ideja je, u vrijeme ozbiljnih političkih izazova - odgovoriti nizom rezolucija. 

Konferencija okuplja oko 110 stranaka desnog demokratskog centra iz cijeloga svijeta. Dio njezinih predstavnika među kojima su najviše rangirani - hrvatski i mađarski premijer predložili su 13 različitih rezolucija koje se tiču različitih ratnih žarišta diljem svijeta i koje predstavljaju opasnosti za demokracije i za svijet. Dvije od njih odnose se na rat u Ukrajini. Domaćin Janez Janša kaže kako su se svi složili oko toga da raat u Ukrajini apsolutno treba osuditi.

Međutim ako stavimo fokus na EU, vidimo da je primjerice Mađarska, tj. premijer Orban prilično usamljen u svojim razmišljanjima o tome kako treba zaustaviti taj rat, javila je za Dnevnik HTV-a Kristina Pešić.

Dok se većina se članica, kako kaže Orban 'zalaže za vojno rješenje i zauzimanje pozicija za pregovore' - on se zalaže za 'trenutni prekid rata i trenutno sjedanje za pregovarački stol'. Orban kaže kako treba uzeti u obzir i to da u Ukrajini živi veliki broj pripadnika mađarske manjine i da su ukrajinske žrtve i mađarske žrtve, dodala je. 

Viktor Orban je pojasnio svoju odluku o blokadi nove europske novčane pomoći za Ukrajinu. Smatra da novac iz međuvladinog fonda mora biti upotrijebljen za europsku sigurnost, a ne za rat.

- Mislimo da je taj instrument stvoren za europsku sigurnost, a ne za rusko-ukrajinski rat. To je međuvladin fond kojemu je misija ojačati sigurnost cijele Europe. Na Balkanu, na Sredozemlju i naravno na istočnom krilu, u Ukrajini. Do sada smo trošili novac samo za Ukrajinu i htjeli bismo jasan odgovor - hoće li se to pretvoriti u ukrajinski vojni fond ili je to i dalje paneuropski sigurnosni fond, izjavio je.

Stav Mađarske premijer Andrej Plenković je opisao kao "gotovo izoliran".

- Što se tiče stava članica Europske unije, nema nikoga drugoga nego obrnuto. Drugo je da imamo snažnan i održiv napor vojne pomoći od strane Zapada, isto tako i financijske pomoći kako bi tako velika zemlja mogla u ovakvim okolnostima mogla izdržati da financijski servisira sve obveze koje su enormne, dodao je hrvatski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!