Sjedinjene države prvi put optužile Rusiju za zločine protiv čovječnosti

18.02.2023.

Zadnja izmjena 21:21

Autor: M.M./T.V./HRT/Hina

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Središnji je dan trodnevne Međunarodne sigurnosne konferencije koja je u Minhenu okupila 45 predsjednika država i vlada, te čelnika međunarodnih organizacija. Ruska vlada zbog invazije na Ukrajinu nije pozvana, a upravo ruska agresija na Ukrajinu i pomoć toj zemlji, ponajprije u oružju glavne su teme konferencije. Na konferenciji je i naš premijer Andrej Plenković.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris u subotu je prvi put optužila Rusiju da je počinila "zločine protiv čovječnosti" u Ukrajini o čemu je prikupljeno i popisano više od 30.000 slučajeva i poručila da će počinitelji "odgovarati pred sudom".

Pregled događaja na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu pogledajte u prilogu Željka Raića:

video thumb

Kuleba brani poziv za kasetne bombe, Stoltenberg odbacuje

Britanija će podržati saveznike da pošalju svoje zrakoplove u Ukrajinu

SAD prvi put optužile Rusiju za zločine protiv čovječnosti

Plenković: Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva

Ukrajini je potrebna potpora

video thumb

Ministar Banožić s ministrima obrane na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Čelnici Armenije i Azerbajdžana održali prvi sastanak u više mjeseci

SAD: 200.000 ruskih žrtava u ratu u Ukrajini

Kuleba: Ukrajina je Putinova opsesija

Njemačka isključuje teritorijalne ustupke u mirovnom planu za Ukrajinu

Harris "zabrinuta" jačanjem suradnje Kine i Rusije

Kina će predstaviti mirovnu inicijativu za Ukrajinu

Plenković: Hrvatska nastavlja prema mogućnostima vojno pomagati Ukrajini

Glavna poruka - čvrsta potpora međunarodne zajednice Ukrajini

video thumb

Zelenski videovezom: Jedan od najvažnijih međunarodnih skupova


Videovezom skupu se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

- Imao sam čast predstavljati naš narod, naše branitelje, na otvaranju minhenske sigurnosne konferencije. To je jedan od najvažnijih međunarodnih skupova, a na ovogodišnjoj konferenciji okupljene su sile suvremenog svijeta. Zahvaljujući svima vama, Ukrajinkama i Ukrajincima, koji branite našu zemlju, u Münchenu nema Rusije. Ključna poruka Ukrajine na sigurnosnoj konferenciji je jasna - moramo učiniti sve kako bismo ove godine zajamčili slom ruske agresije. To je moguće i nužno je. Ali moguće je ako Ukrajina za to dobije potrebno oružje. Stoga se naš diplomatski maraton nastavlja, rekao je Zelenski.

- Uvjeren sam da moramo intenzivirati našu potporu ukrajinskom narodu i njegovoj vojsci u vođenju protuofenzive jer samo će ona omogućiti vjerodostojne pregovore pod uvjetima koje izabere Ukrajina, njezina vlast i njezin narod. Iako se nadam skorom miru, spremni smo za dugotrajan sukob. Nadolazeći tjedni i mjeseci bit će odlučujući. Kad to kažem, ne znači da želim da se to dogodi, ali ako ne želimo produljenje sukoba, moramo biti vjerodostojni i ustrajni, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

video thumb

- Sada je vrijeme da ubrzamo proizvodnju i standardiziramo proizvode koje Ukrajina očajnički treba. Na primjer, treba standardizirati streljivo. Ne možemo čekati mjesecima i godinama, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!