08:32 / 16.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Međunarodna zajednica poziva talibane da dopuste siguran odlazak

Talibanski borac ispred zračne luke u Kabulu

Talibanski borac ispred zračne luke u Kabulu

Foto: REUTERS / Stringer

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko priopćenje rekavši da Afganistancima i stranim građanima koji žele napustiti zemlju mora biti dopušteno da odu, kao i da aerodromi i granični prijelazi moraju ostati otvoreni, navodi američki State Department. 

Američka vlada i zemlje među kojima Austrija, Britanija, Kanada, Njemačka, Španjolska, Italija, Japan, Južna Koreja, rekle su u zajedničkom priopćenju da "oni na pozicijama moći i vlasti diljem Afganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu sigurnosti i javnog reda."


Dodali su da "afganistanski narod zaslužuje da živi sigurno i s dostojanstvom. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo mu pomoći."


Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.


Pentagon je odobrio dodatnih 1000 vojnika za pomoć u evakuaciji američkih građana iz Kabula, kao i Afganistanaca koji su radili za njih, dok je američka vlada rekla da će preuzeti kontrolu nad zračnim prometom kako bi omogućila odlazak tisuća Amerikanaca.


Zajedničko priopćenje State Departmenta i Pentagona nakon što su talibani ušli u glavni grad Afganistana potvrdilo je da će SAD tijekom narednih 48 sati "proširiti svoju sigurnosnu prisutnost na gotovo 6000 vojnika, a misija će biti u cijelosti posvećena tome i preuzimanju zračne kontrole."


Kasno u nedjelju State Department je rekao da je svo osoblje američkog veleposlanstva sigurno evakuirano i da se sada nalazi u međunarodnoj zračnoj luci Hamid Karzai.


Glasnogovornik State Departmenta, Ned Price, u priopćenju je naveo da je "kabulski aerodrom osigurava američka vojska."


Većina zapadnih diplomata napustila je Kabul, rekao je američki dužnosnik u ponedjeljak, dok su talibanski pobunjenici zauzeli afganistanski glavni grad.


- Mogu sa sigurnošću reći da je većina zapadnjačkog diplomatskog osoblja sada izvan Kabula, dužnosnik je rekao Reutersu. 


- Dio pomoćnog osoblja je ostao, rekao je dužnosnik.

Britanski ministar: Britanija se neće vraćati u Afganistan


Talibani sada kontroliraju Afganistan, a britanske i NATO snage neće se vratiti kako bi se borile s pobunjenicima, rekao je u ponedjeljak britanski ministar obrane.


- Priznajem da talibani sada kontroliraju zemlju, rekao je Sky Newsu ministar obrane Ben Wallace


- Ne morate biti politolog da uvidite što se događa.


Upitan hoće li se Britanija i NATO vratiti u Afganistan, Wallace je rekao da to nije u planu.


Wallace je rekao da je vojna strana aerodroma u Kabulu sigurna te da Britanija čini sve što može da evakuira britanske građane i Afganistance koji su povezani s Britanijom.


- Naš cilj je oko 1200 do 1500 odlazaka u danu u skladu s kapacitetom naših aviona i zadržat ćemo taj protok, rekao je.


Britanija je preselila svoje veleposlanstvo iz grada na aerodrom u Kabulu. Na pitanje kako bi se osjećao da vidi kako talibanska zastava visi s bivše zgrade britanskog veleposlanstva u Kabulu, Wallace je odgovorio: "Simbolički, to nije ono što je itko od nas želio."


Wallace je rekao da još nije pravo vrijeme da se odluči treba li talibane priznati kao afganistansku vladu.


- Mislim da će se još dosta toga dogoditi prije nego što donesemo te odluke, rekao je. 


- Moramo vidjeti kako će djelovati, a ne koja im je retorika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!